“Sejuk Perut Ibu Mengandung.” Viral Abang Viva Sanggup Angkut Bot Letak Atas Bumbung Kereta Kecil, Dalam Poket Hanya RM50, Buat Netizen Kagum Dan Sebak!

Pastinya ramai meruntun jiwa melihat situasi yang melanda penduduk Lembah Klang baru-baru ini.

Kejadian banjir besar yang melanda sangat menyayat hati semua. Air bah yang ‘menggunung’ itu didakwa berpunca daripada cuaca hujan yang berterusan tanpa henti.


Sehubungan itu, ramai yang menghulurkan bantuan setelah viral dikatakan ramai mangsa banjir tidak mendapat bantuan.


Prihatin dengan situasi yang mendesak, seorang pemuda telah viral baru-baru ini setelah dikatakan bergeral secara solo untuk menghulurkan bantuan.


Lebih mendapat perhatian dia hanya menggunakan kenderaan kecil viva serta memuatkan boat didalamnya. Bergerak dari Melaka ke Selangor hanya berbekal RM50 duit di poket.


Tidak mahu kisahnya diviralnya namun tidak sangka caranya mendapat perhatian ramai.

Gambar: Inilah keluarga abang viva yang membantu mangsa banjir 


Menerusi sumber, Free Malaysia Today turut berkongsi gambar keluarga pemuda viral berkenaan yang kini menjadi perhatian warganet.


Sejuk perut ibu mengandung. Azwan Omar, abang yang viral lepas sanggup
angkut bot atas kereta kecilnya dari Melaka ke Selangor. Sanggup minta cuti kecmasan dari majikan semata-mata nak tolong mereka yang terperangkap banjir.Dalam poket pula katanya ada RM50 je. RM20 duit minyak bot, lagi RM30 lagi untuk beli roti,air buat alas perut. Tidur pun dalam bot. Hidup biasa tapi berjiwa luar biasa.


Terdahulu perkongsian warganet, saudara Abdel Rahmanov menerusi facebooknya telah memuji usaha anak muda ini mendapat perhatian warganet lain. 


Saya cukup tersentuh membaca kisah Abang Viva yang datang dari Melaka untuk menyelamatkan mangsa banjir di Shah Alam. Kisah Abang Viva seperti berikut:

1. Abang Viva ini bernama Azwan Omar yang datang dari Melaka ke Shah Alam dengan menggunakan kereta Viva dan membawa sebuah bot di atas bumbung keretanya.

2. Dia hanya berbekal duit sebanyak RM50. Dia beli minyak untuk bot sebanyak RM20 dan RM30 lagi untuk makanan seperti roti dan air untuk alas perut.

3. Dia bekerja sebagai operator mesin dan memohon cuti kecemasan dari majikannya untuk ke Shah Alam bagi menyelamatkan mangsa banjir.

4. Antara mangsa banjir yang diselamatkan ialah pasangan warga emas termasuk suami yang lumpuh dan seorang ibu dengan bayi yang baru dilahirkan.

5. Sejak lima hari lepas, Abang Viva hanya alas perut dengan makan roti dan air serta tidur dalam botnya. Namun dia terus kental untuk selamatkan mangsa-mangsa banjir.

6. Cerita dia tersebar menyebabkan orang ramai menderma wang kepadanya. Namun dia agak keberatan mahu menerimanya dan menderma sebahagian besar wang itu kepada NGO-NGO lain.

7. Abang Viva berkata, “Saya datang nak tolong dengan ikhlas tak harap apa-apa pun. Saya pun tak minta untuk jadi viral sampai macam ni, orang masuk dalam internet semua. Jadi sumbangan yang saya terima itu saya akan salurkan semula kepada mangsa banjir”

8. Hebat betul kisah Abang Viva ini. Dia hanya orang biasa tanpa pangkat dan gelaran. Tetapi jiwanya amat luar biasa. Dia di antara hero yang tidak dikenali tetapi kaya jiwa dan budi.


9. Moga Allah memberkati dan memberi kekuatan atas usaha Abang Viva menyelamatkan mangsa banjir. Abang Viva hero kami!

Sumber: Free Malaysia Today ,& Abdel Rahmanov gambar: kalam ulama


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)