Kertas siasatan kes gangguan Ebit Lew sudah lengkap


PETALING JAYA: Kertas siasatan melibatkan pendakwah popular, Ustaz Ebit Lew berhubung kes gangguan seksual telah lengkap dan dihantar ke Pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, pihaknya bagaimanapun sedang menunggu maklum balas daripada Pejabat Peguam Negara (AGC) untuk arahan selanjutnya.

“Kita sedang menunggu maklum balas daripada AGC dan sedikit masa lagi akan mendapat keputusan arahan selanjutnya berkaitan kes itu.

“Bagaimanapun kita juga meminta mereka yang mempunyai maklumat tambahan supaya dapat tampil membantu siasatan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Ketika ditanya sama ada untuk menyenaraikan notis merah Polis Antarabangsa (Interpol) susulan pendakwah terbabit yang difahamkan berada di luar negara melakukan kerja amal, Abd. Jalil berkata, buat masa ini tiada sebarang keperluan.

“Buat masa ini biarlah dia melakukan kerja kebaikan di luar negara kerana itu haknya. Jika dia ikut peraturan di negara terbabit ia tidak menjadi menjadi kesalahan,” katanya.

Julai lalu, siasatan terhadap pendakwah terkenal, Ebit Lew, 37, dilakukan selepas polis menerima laporan daripada beberapa individu mendakwa pendakwah itu melakukan gangguan seksual.


Susulan laporan itu, polis membuka kertas siasatan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Ebit Lew dirakam percakapan sebanyak dua kali membantu siasatan mendakwa dakwaan itu berunsur fitnah kejam ke atas dirinya.-


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)