Dalam kenangan, Idris Mohd Diah meninggal dunia ketika sedang tidur

Dalam kenangan, Idris Mohd Diah meninggal dunia ketika sedang tidur

Selain berlakon, Idris juga pernah berkhidmat sebagai pustakawan di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) pada tahun 1980-an.

Innalillahiwainnailaihirrojiun, yang mengenali arwah sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

Selepas dikejutkan dengan kematian beberapa selebriti sejak beberapa hari lalu, seperti Datuk Zulkifli Zain dan Sandra Dianne, nampaknya dunia hiburan sekali lagi diselubungi berita sedih apabila pelakon veteran Idris Mohd Diah pula dilaporkan telah meninggal dunia.


Idris, 61, yang terkenal dengan watak Pak Andak menerusi drama bersiri '7 Hari Mencintaiku' dikatakan meninggal dunia ketika sedang tidur kira-kira pukul 2.30 pagi, Isnin di kediamannya di Presint 9, Putrajaya.


Menurut anak arwah iaitu Alia, ayahnya diketahui tidak sedar diri sekitar pukul 2 pagi dan ketika pasukan perubatan yang dihubungi tiba untuk memberikan rawatan, mereka mengesahkan Allahyarham sudah meninggal dunia.


"Ayah disedari tidak sedarkan diri sekitar pukul 2 pagi tadi. Arwah sudah dua tiga hari tidak selera makan," ujarnya.


Jenazah akan dimandi dan disembahyangkan di Masjid Al-Faizin Desa Jaya, Kepong dan akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Taman Ehsan, sebelum solat Zuhur.


Allahyarham yang sangat sinonim dengan karakter bapa dan datuk itu merupakan antara pelakon veteran yang cukup disegani dalam industri.


Idris antara pelakon veteran yang masih aktif membintangi pelbagai drama tempatan. Antara drama yang pernah dilakonkannya ialah 'Wadi', 'Cinta Si Wedding Planner', 'Cucu Tauke Beras', 'Menantu Bilal', 'Andainya Takdir', 'Andainya Takdir 2', 'Zahir Tak Terucap' dan yang terbaru, '7 Hari Mencintaiku 2'.


Selain berlakon, Idris juga pernah berkhidmat sebagai pustakawan di Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) pada tahun 1980-an.

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)