Bapa hidap kanser lidah tahap empat, anak pula sakit dan OKU

Bapa hidap kanser lidah tahap empat, anak pula sakit dan OKU

"Lebih malang, anaknya yang berusia tiga tahun menghidap penyakit angin pasang dan seorang lagi berusia lapan tahun disahkan orang kurang upaya (OKU) pendengaran kerana lahir tanpa sebelah lubang telinga."


SEREMBAN - Kehidupan sebuah keluarga di Taman Pinggiran Senawang sini ibarat sudah jatuh ditimpa tangga apabila ketua keluarga yang mencari rezeki disahkan menghidap kanser lidah tahap empat.


Kehidupan Sharol Nizam Abdul Razali, 39, semakin terkesan apabila dia tidak mampu lagi bekerja sejak awal tahun lalu kerana kurang daya tahan serta tidak dapat menguruskan kehidupan seharian.


Lebih malang, anaknya yang berusia tiga tahun menghidap penyakit angin pasang dan seorang lagi berusia lapan tahun disahkan orang kurang upaya (OKU) pendengaran kerana lahir tanpa sebelah lubang telinga.


Nasib yang menimpa Sharol Nizam mendapat perhatian Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS), yang turun padang menyantuni keluarga berkenaan pada Sabtu.


Menurut Pegawai Agihan MAINS Senawang, Mohd Suhaimi Mohd Aziz, Shahrol NIzam hanya bergantung kepada gaji isteri, Norhayati Kadir, 38, sebagai kerani sebuah syarikat pembinaan swasta.
"Kami dimaklumkan, pasangan ini telah menerima bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sejak Jun lalu.


"Berdasarkan rekod MAINS pula, mereka ini menerima bantuan kewangan khas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 baru-baru ini dan keluarga ini memang dalam radar pengetahuan kita," katanya kepada Sinar Harian pada Ahad.


Mengulas lanjut katanya, sebagai bantuan susulan, keluarga itu akan dibantu dengan kewangan bulanan bermula September serta bantuan susu nutrisi dan perubatan.


Katanya, bantuan susulan itu diharap dapat membantu meringankan beban yang ditanggung oleh isteri yang terpaksa bekerja membantu suami untuk mencari sumber pendapatan keluarga.


Hadir sama pada sesi ziarah tersebut, Pegawai Dakwah MAINS Cawangan Senawang, Zainal Samdin.

MOHON SAHABAT2 YANG BACA ARTIKEL NI, SHARE KE SOCIAL MEDIA SUPAYA LEBIH RAMAI YANG SUDI MEMBANTU MEREKA


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)