Terngiang-ngiang suara arwah mahu makan durian

Georgetown: "Ketika tiba di rumah, keadaan agak gelap kerana asap sudah berkepul dan saya hanya menemukan anak kedua sedang menangis di ruang tamu," begitu kata Mohd Zaid Husmin, 34, mengenai kejadian kebakaran di unit kondominiumnya di Jalan Dr Wu Lien Teh, di sini, hari ini.

Dalam kejadian itu, anak sulungnya Nur Rania Adelia, 6, meninggal dunia dipercayai akibat terhidu asap.

Mohd Zaid berkata, sebelum kejadian, dia bersama isterinya Tuti Harnida Harun, 34, dan anak bongsunya berusia setahun keluar ke pasar bagi membeli barangan keperluan.

Menurutnya, arwah bersama anak keduanya, Muhammad Ariq Zakwan, 4, yang sedang tidur ditinggalkan di rumah.

"Berikutan mereka nyenyak tidur, saya ambil keputusan untuk tinggalkan mereka sebentar, tambahan pula pasar terletak tidak jauh dari rumah iaitu kurang lima minit perjalanan.

"Saya turut mengaktifkan aplikasi Zoom bagi memantau secara langsung keadaan anak di rumah," katanya ketika ditemui di Jabatan Forensik Hospital Pulau Pinang (HPP), di sini.

Mohd Zaid berkata, kira-kira 10 minit ketika berada di pasar, dia terdengar anak keduanya menangis menerusi aplikasi itu selain melihat kepulan asap memenuhi ruang tamu rumah lalu mereka bergegas pulang.

Katanya, sebaik tiba di rumah, anak keduanya ditemukan di ruang tamu sedang menangis, namun dia tidak dapat mengesan Nur Rania Adelia.

"Saya selamatkan Muhammad Ariq Zakwan dahulu sebelum masuk semula ke dalam rumah dan keadaan asap tebal menyebabkan saya sukar mengesan kedudukan Nur Rania Adelia.

"Hanya selepas saya membuka tingkap bagi ruang pengudaraan, Nur Rania Adelia dilihat terbaring di atas tilam di bilik utama dalam keadaan tidak sedarkan diri," katanya.

Menurutnya, pasukan bomba yang tiba memberi rawatan dan bantuan pernafasan sebelum anak sulungnua dibawa ke HPP bagi rawatan lanjut.

"Tiada ibu bapa yang mahu tinggalkan anak di rumah dalam keadaan begitu, malah saya juga mengambil inisiatif mengaktifkan aplikasi Zoom bagi memantau mereka secara langsung.

"Terngiang-ngiang suara Nur Rania Adelia mahu makan durian, malah dia kelihatan gembira dan ceria selepas saya bawa pulang buah itu, semalam," katanya.

Terdahulu, portal Harian Metro melaporkan mangsa meninggal dunia selepas dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan, manakala adik lelakinya terselamat dalam kejadian itu.

Sepasukan anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jalan Perak dihantar ke lokasi sebaik menerima panggilan pada 9.05 pagi.


LAZADA 4.4

LAZADA RAMADHAN SALE

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Tawaran 1 April - 15 Mei 2021

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)