SHOPEE 9.9! CRAZY SALE

Lazada 10.10

Lazada 10.10 Tenaga Sale!

Solat Jumaat secara berjemaah, 12 lelaki dikompaun

Solat Jumaat secara berjemaah, 12 lelaki dikompaun

AMPANG JAYA – Seramai 12 lelaki dikenakan kompaun selepas berkumpul untuk mengadakan solat Jumaat secara berjemaah di sebuah rumah kedai di Taman Nirwana di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Mohamad Farouk Eshak berkata, kesemua lelaki yang dikenakan kompaun tersebut terdiri daripada enam lelaki warga tempatan dan enam lelaki warga asing berusia dalam lingkungan 23 hingga 60 tahun.

“Siasatan awal mendapati, premis ini merupakan pejabat bagi syarikat pembersihan, kawalan keselamatan dan urusan kargo bagi tiga buah syarikat berlainan milik warga tempatan.

“Enam warga asing yang ditahan tersebut mempunyai dokumen pengenalan diri dan kesemua 12 individu berkenaan merupakan pekerja di syarikat berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, ketika pemeriksaan, kesemua mereka sedang berkumpul untuk mengadakan solat Jumaat secara berjemaah.

“Mereka didapati melakukan kesalahan berkumpul, tiada penjarakan fizikal dan mengadakan aktiviti yang tidak dibenarkan sebagaimana Peruntukan Peraturan 17 (1), Peraturan-Peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Didalam Kawasan Tempat-Tempat Jangkitan.) (No.3) 2021.

“Pemilik syarikat telah dikompaun sebanyak RM11,500 manakala pekerja lelaki dikenakan kompaun RM1,500 setiap sorang kerana pelanggaran Prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (​PKP). Sementara warga asing telah ditahan untuk tindakan lanjut,” jelasnya.

Tambahnya, polis turut memberi amaran kepada orang ramai agar tidak melanggar SOP PKP yang telah berkuat kuasa agar matlamat kerajaan untuk memutuskan rantaian COvid-19 dapat dilaksanakan. 

Menarik Di Telegram


Lazada 10.10

Lazada 10.10 Tenaga Sale!