SHOPEE 9.9! CRAZY SALE

Lazada 10.10

Lazada 10.10 Tenaga Sale!

Bayi 3 Bulan Derita Otak Terkeluar


NILAI: Pasangan suami isteri dari Taman Teratai di sini buntu memikirkan kos RM80,000 yang perlu ditanggung untuk pembedahan anak perempuan mereka yang berusia tiga bulan.

Dugaan berat itu dihadapi Mohd Fadli Kamaruddin, 32, dan Siti Sarah Muhamad Saharudin, 29, selepas dimaklumkan anak kecil itu perlu menjalani pembedahan utama membabitkan pembedahan tempurung kepala disusuli pembedahan kosmetik bagi memasang implan pada muka, gusi dan gigi serta bibir dan lelangitnya.

Bagaimanapun Mohd Fadli berkata, doktor akan memaklumkan kos keseluruhan pembedahan anaknya, Nur Fatima Aisyah selepas menerima keputusan prosedur Imbasan Pengimejan Resonans Magnetik (MRI) diperoleh.

Walaupun kami belum tahu kos keseluruhan yang sebenarnya tetapi ada rakan-rakan beritahu anggarannya sekitar RM80,000," katanya kepada Sinar Harian.

Menurut Mohd Fadli, perniagaan secara kecil-kecilan bersama isteri menyukarkan mereka mengumpul wang sebanyak itu bagi menampung kos pembedahan Nur Fatima selain perlu membiayai dua orang anak yang masih bersekolah berusia lapan tahun dan lima tahun.

Bagaimanapun katanya, paling utama ialah pembedahan tempurung kepala kerana otak bayinya itu terkeluar dan berisiko jika dibiarkan lebih lama.

"Kami perlu berhati-hati memegang kepala Nur Fatima kerana jika tersentuh dia akan menangis kesakitan," katanya.

Selain itu menurut Mohd Fadli, dia juga perlu berulang-alik ke Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Kajang untuk rawatan susulan anaknya itu.

Bagaimanapun katanya, dia bersyukur kerana rakan-rakan, ahli keluarga serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ada membantu.

"Kami tidak meminta sebarang bantuan daripada pihak lain. Cuma sekarang dalam proses menunggu bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Baitulmal yang diharap dapat meringankan beban kami sekeluarga," katanya.

Sementara itu Pengerusi NGO Anak Jati Nilai, Mohd Shahril Hakimi Hamdan yang melawat keluarga berkenaan berkata, bayi itu memerlukan bantuan berterusan berdasarkan keadaan kesihatannya.

Katanya, laporan daripada Sinar Harian diharap dapat membuka peluang kepada lebih ramai orang untuk membantu.

LAZADA 4.4

LAZADA RAMADHAN SALE

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Tawaran 1 April - 15 Mei 2021

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!


Menarik Di Telegram


Lazada 10.10

Lazada 10.10 Tenaga Sale!