Solat Tak Patuh SOP, 12 Jemaah Dikompaun


SEREMBAN – Tindakan seramai 12 orang lelaki termasuk seorang warga asing yang berkumpul dan menunaikan solat berjemaah di dalam ruang sebuah premis di Nilai di sini semalam berakhir dengan kesemua mereka dikenakan kompaun selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Polis Daerah Nilai, Superintendan Mohd. Fazley Ab. Rahman berkata, tindakan diambil selepas serbuan dilakukan oleh sepasukan anggota polis bersama penguat kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) di sebuah premis kira-kira pukul 1.30 petang.

“Semasa serbuan dilakukan, terdapat seramai 12 individu iaitu 11 lelaki tempatan dan seorang lelaki warga Indonesia sedang berkumpul menunaikan solat secara berjemaah di ruangan premis tersebut.

“Pemeriksaan lanjut mendapati premis tersebut tiada kebenaran untuk menjalankan aktiviti solat berjemaah,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Mohd. Fazley, mereka juga didapati melakukan kesalahan berkumpul di dalam premis, tidak memakai pelitup muka serta gagal membuat imbasan aplikasi MySejahtera untuk ‘check in’ di premis atau menulis secara manual.

“Kesemua individu terbabit dikenakan kompaun di bawah Peraturan 17 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

“Jumlah kompaun yang boleh dikenakan adalah sebanyak RM1,500 hingga RM4,000 setiap seorang,” katanya.

Tambah beliau, pihak polis menasihatkan orang ramai untuk terus kekal mematuhi PKP serta SOP yang dikeluarkan pihak berkuasa bagi memutuskan rantaian Covid-19.


LAZADA 4.4

LAZADA RAMADHAN SALE

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Tawaran 1 April - 15 Mei 2021

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)



Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)