Serangan Udara Israel Bunuh 33 Orang Palestin termasuk kanak-kanak

 


Serangan udara Israel mengorbankan 33 orang Palestin, termasuk 13 kanak-kanak, di Gaza pada awal hari Ahad, kata pegawai kesihatan Gaza, dan militan melepaskan roket ke Israel ketika permusuhan berlanjutan hingga hari ketujuh.


Serangan sebelum subuh berlaku di rumah-rumah di pusat Bandar Gaza, kata pegawai kesihatan. Jurucakap tentera Israel mengatakan bahawa dia akan meneliti laporan-laporan ini.


Angka kematian di Gaza meningkat kepada 181 orang, termasuk 52 kanak-kanak, sejak pertempuran meletus Isnin lalu. Di Israel, 10 orang termasuk dua kanak-kanak telah terbunuh dalam serangan roket oleh Hamas dan kumpulan militan lain.


Tanpa tanda-tanda berakhirnya wabah keganasan Israel-Palestin terburuk dalam beberapa tahun, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dijadualkan bertemu pada hari Ahad untuk membincangkan keadaan.


Kedua-dua Israel dan Hamas, kumpulan Islam yang mengendalikan kawasan itu, mengatakan mereka akan meneruskan tembakan merentas sempadan setelah Israel memusnahkan sebuah bangunan 12 tingkat di Kota Gaza pada hari Sabtu yang menempatkan operasi media Associated Press A.S. dan Al Jazeera yang berpangkalan di Qatar.


Tentera Israel mengatakan bahawa bangunan al-Jala adalah sasaran ketenteraan yang sah, yang mengandungi pejabat tentera Hamas, dan bahawa pihaknya telah memberi peringatan awal kepada orang awam untuk keluar dari bangunan tersebut.


AP mengutuk serangan itu, dan meminta Israel mengemukakan bukti. "Kami tidak menunjukkan bahawa Hamas berada di bangunan itu atau aktif di bangunan itu," katanya dalam satu kenyataan.


Dalam apa yang disebut Hamas sebagai pembalasan atas pemusnahan Israel di bangunan al-Jala, Hamas menembakkan 120 roket semalaman, kata tentera Israel, dengan banyak yang dipintas dan sekitar selusin jatuh pendek dan mendarat di Gaza.


Warga Israel bergegas mencari tempat perlindungan bom ketika sirene memberi amaran mengenai tembakan roket yang masuk di Tel Aviv dan bandar Beersheba di selatan. Kira-kira 10 orang cedera ketika berlindung ke tempat perlindungan, kata para pakar perubatan.


Dalam serangan udara pada awal pagi Ahad, tentera Israel mengatakan bahawa ia menyerang rumah Yehya Al-Sinwar di selatan Gaza City Khan Younis. Sinwar, yang dibebaskan dari penjara Israel pada tahun 2011, mengetuai sayap politik dan ketenteraan Hamas di Gaza.


Warga Palestin yang berusaha membersihkan runtuhan dari sebuah bangunan yang hancur dalam serangan udara Ahad lalu mengembalikan mayat seorang wanita dan lelaki.


"Ini adalah saat-saat ngeri yang tidak dapat digambarkan oleh siapa pun. Seperti gempa bumi yang melanda daerah itu," kata Mahmoud Hmaid, seorang ayah kepada tujuh anak yang membantu usaha penyelamatan.


Di seberang perbatasan di kota Israel Ashkelon, Zvi Daphna, seorang doktor, yang kejiranannya diserang oleh beberapa roket, menggambarkan perasaan "takut dan ngeri".


Kabinet keselamatan Israel dijadual bertemu pada Ahad untuk membincangkan permusuhan. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengatakan dalam pidato yang disiarkan di televisyen Sabtu lalu bahawa Israel "masih berada di tengah-tengah operasi ini, masih belum berakhir dan operasi ini akan berterusan selagi perlu".


Hamas memulakan serangan roketnya pada hari Isnin setelah berminggu-minggu ketegangan berhubung kes pengadilan untuk mengusir beberapa keluarga Palestin di Yerusalem Timur, dan sebagai pembalasan atas pertembungan polis Israel dengan penduduk Palestin berhampiran Masjid Al-Aqsa di bandar itu, tempat paling suci ketiga Islam, semasa suci umat Islam bulan Ramadhan.


Israel mendakwa seluruh Yerusalem sebagai ibu kotanya, status yang tidak diakui secara umum di peringkat antarabangsa. Rakyat Palestin mahukan Baitulmuqaddis Timur - yang ditawan oleh Israel dalam perang Arab-Israel 1967 - sebagai ibu kota negara masa depan.


Hamas, Jihad Islam dan kumpulan militan lain telah menembakkan lebih dari 2,000 roket dari Gaza sejak Isnin, kata tentera Israel pada hari Sabtu.


Israel telah melancarkan lebih dari 1.000 serangan udara dan artileri ke jalur pesisir yang padat penduduknya, dengan mengatakan mereka ditujukan kepada Hamas dan sasaran militan lain.


Setiausaha Jeneral PBB Antonio Guterres mengingatkan semua pihak pada hari Sabtu bahawa "bahawa sebarang sasaran tanpa pandang bulu terhadap struktur awam dan media melanggar undang-undang antarabangsa dan mesti dielakkan dengan segala cara," kata jurucakap PBB Stephane Dujarric dalam satu kenyataan.


Terdapat banyak diplomasi A.S. dalam beberapa hari kebelakangan ini untuk cuba mengatasi keganasan tersebut.


Utusan Presiden Joe Biden, Hady Amr, tiba di Israel pada hari Jumaat untuk perbincangan. Biden bercakap dengan Netanyahu dan Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Sabtu malam, kata Gedung Putih.


Tetapi mediasi apa pun rumit oleh fakta bahawa Amerika Syarikat dan kebanyakan kuasa Barat tidak berbicara dengan Hamas, yang mereka anggap sebagai organisasi pengganas.


Di Israel, konflik itu disertai dengan keganasan di kalangan komuniti campuran Yahudi dan Arab di negara itu, dengan rumah-rumah ibadat yang diserang dan kedai-kedai milik Arab dirusak. baca lagi


Terdapat juga peningkatan dalam pertempuran mematikan di Tebing Barat yang diduduki. Sekurang-kurangnya 15 orang Palestin terbunuh oleh tentera Israel di Tebing Barat sejak Jumaat, kebanyakan mereka dalam pertempuran.

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)