Penternak Dikompaun Sebab Tak Pakai Facemask, Tiada Penjarakkan Sosial - Ketua Polis


KOTA BHARU: Seorang lelaki berusia 58 tahun dikenakan kompaun kerana melanggar prosedur operasi standard (SOP) ketika berbual dengan seorang kenalannya di laluan utama Jalan Kampung Pasir Tok Sering, Binjai di sini pada Jumaat.

Lelaki itu ditahan pihak berkuasa semasa pemantauan SOP Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dijalankan di kawasan berkenaan.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud berkata, ketika rondaan, pihak berkuasa mendapati dua lelaki sedang berbual di tepi jalan dengan tidak memakai pelitup muka serta tidak melakukan penjarakan sosial.

"Apabila pihak penguat kuasa yang juga seorang pegawai kanan polis memberhentikan kenderaan, memperkenalkan diri dan menunjukkan kad kuasa, salah seorang daripada lelaki berkenaan bertindak memecut motosikalnya, lalu melarikan diri.

"Polis telah mengeluarkan kompaun kepada seorang lelaki yang masih berada di tempat tersebut kerana dakwa melakukan kesalahan gagal mematuhi SOP PKP," katanya kepada Sinar Harian di sini pada Jumaat.

Beliau berkata, kedua-dua lelaki itu saling mengenali antara satu sama lain.
Katanya, pihaknya juga sering mendapat aduan ramai berhubung masyarakat di kawasan tersebut yang tidak mematuhi SOP semasa berada di khalayak ramai terutama semasa berada di luar rumah seperti di kedai.

"Isu tular yang mengatakan lelaki ini disaman ketika bersendirian adalah tidak benar kerana pihak penguat kuasa melihat dengan jelas dia sedang berbual-bual dengan orang lain tanpa penjarakan sosial dan tidak memakai pelitup muka," jelas beliau.

ARTIKEL SEBELUM NI : PENTERNAK DIKOMPAUN KETIKA TAMBAT LEMBU

LAZADA 4.4

LAZADA RAMADHAN SALE

50% Diskaun Bagi Barangan Pakaian

Tawaran 1 April - 15 Mei 2021

Nikmati potongan harga 50% bagi barangan pakaian dan nikmati potongan RM 15 percuma bagi pembelian pertama anda!


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)