Hamas, Israel akan melakukan GENCATAN SENJATA setelah 11 Hari Berlangsung Ketegangan

DIPETIK DARIPADA LAPORAN DAILYMAIL

Israel dan Hamas akan melakukan genjatan senjata di perbatasan Jalur Gaza, sehingga penghentian berpotensi melancarkan pertempuran sengit dalam beberapa dekad.


Kenyataan dari pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengatakan bahawa Kabinet Keselamatannya secara sepakat meluluskan cadangan yang dimediasi oleh Mesir itu.


Kedua-dua pihak masih berunding sehingga ditetapkan waktu yang tertentu.


Beberapa laporan menyebutkan bahawa gencatan senjata itu akan berlaku pada pukul 2 pagi waktu tempatan, lebih dari tiga jam setelah keputusan kabinet.


Seorang pegawai Hamas mengatakan bahawa gencatan senjata akan 'saling dan serentak'. Keputusan itu diambil setelah mendapat tekanan daripada AS untuk menghentikan serangan.


Sejak pertempuran bermula pada 10 Mei, pegawai kesihatan di Gaza mengatakan 232 penduduk Palestin, termasuk 65 kanak-kanak dan 39 wanita, telah terbunuh dan lebih dari 1,900 cedera dalam pengeboman udara. Israel mengatakan telah membunuh sekurang-kurangnya 160 pejuang di Gaza.


Pihak berkuasa menjadikan angka kematian di Israel pada 12 orang, dengan ratusan orang dirawat kerana cedera dalam serangan roket yang menyebabkan panik dan menghantar orang bergegas ke tempat perlindungan. (entahlah panik ke tak, tengok gambar cctv relaks ja puak ni)


Israel telah melancarkan ratusan serangan udara yang dikatakan telah menyasarkan infrastruktur Hamas, termasuk jaringan terowong yang luas. Namun hakikatnya itu adalah salah satu alasan mereka untuk menyerang orang awam termasuk kanak-kanak dan wanita Palestin.


Setiausaha akhbar WhiteHouse Jen Psaki mengatakan laporan mengenai langkah menuju gencatan senjata 'jelas memberangsangkan'. Dia mengatakan AS berusaha 'melakukan segala yang kami mampu untuk mengakhiri konflik' (tapi kenapa salurkan dana kepada Israel untuk beli senjata, jangan percaya sangat wahai pembaca dengan puak ni).


Sebelumnya, Israel telah melancarkan gelombang serangan udara baru di Semenanjung Gaza ketika Hamas menembakkan lebih banyak roket ke Israel.


Setiausaha Negara AS Antony Blinken mengatakan bahawa dia bercakap dengan Menteri Luar Negeri Israel Gabi Ashkenazi melalui telefon pada hari Khamis semasa lawatan ke Greenland, dan mengulangi pesan bahawa Amerika Syarikat mengharapkan untuk melihat 'de-eskalasi pada jalan menuju gencatan senjata' antara Israel dan Palestin.


Blinken mengatakan terdapat keprihatinan mendalam dan bersama di seluruh dunia atas kematian penduduk Palestin dan Israel dan tujuan Washington tetap untuk mengakhiri keganasan yang dimulai pengganas Israel.


Penyiar awam Kan mengatakan bahawa pertempuran harus dihentikan segera, sementara saluran TV lain mengatakan ia akan berlaku pada pukul 2 pagi.


Seorang pegawai Mesir mengatakan bahawa Israel telah memberitahu pemerintahnya, yang sedang melakukan pergaduhan, bahawa ia berniat untuk mengakhiri operasi ketenteraannya di Gaza. Bercakap dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya kerana dia sedang membincangkan diplomasi di sebalik tabir, dia mengatakan pengumuman dijangka berlaku selepas mesyuarat Kabinet Keselamatan.


Pegawai itu bercakap sejurus selepas Presiden Mesir, Abdel Fattah el-Sissi bercakap melalui telefon dengan Presiden Joe Biden. Kedua-dua pemimpin itu membincangkan cara untuk menghentikan keganasan di Wilayah Palestin, kata pejabat el-Sissi.


Dengan Setiausaha Jeneral PBB Antonio Guterres mendesak gencatan senjata segera, utusan Timur Tengah PBB berada di negara Teluk Qatar untuk membantu usaha memulihkan ketenangan, kata seorang pegawai diplomatik.


Qatar yang kaya dengan tenaga sering membantu pengantara antara Israel dan Hamas dan telah menyumbang ratusan juta dolar untuk pembangunan dan projek kemanusiaan di Gaza dalam beberapa tahun terakhir.


Osama Hamdan, seorang pejabat tinggi Hamas yang berpusat di Lebanon, juga mengatakan dia mengharapkan gencatan senjata dalam beberapa hari mendatang.


Biden pada hari Rabu secara terbuka menekan Netanyahu untuk menghentikan operasi. Pemimpin Israel itu awalnya mundur, tampak bertekad untuk memberikan kerugian maksimum pada Hamas dalam perang yang dapat membantu menyelamatkan karier politiknya.


Tetapi pada petang Khamis, media Israel melaporkan bahawa perjanjian gencatan senjata diharapkan akan berlaku pada awal hari Jumaat, mungkin lebih awal.


Walaupun begitu, pertempuran terus berlangsung hingga petang hari, dengan serangan udara Israel ke sasaran di Gaza dan Palestin menembakkan roket ke bandar-bandar Israel. Dalam pusingan keganasan yang lalu, pertempuran telah meningkat pada jam-jam terakhir, dengan setiap pihak berusaha untuk mencapai pencapaian terakhir sebelum gencatan senjata berlaku.


Awal Khamis, letupan menggegarkan Kota Gaza dan api oren menerangi langit sebelum subuh, dengan serangan bom juga dilaporkan di bandar tengah Deir al-Balah dan bandar selatan Khan Younis.


Ketika matahari terbit, penduduk meninjau runtuhan dari sekurang-kurangnya lima rumah keluarga yang musnah di Khan Younis. Serangan udara yang kuat juga melanda jalan raya komersial di Kota Gaza.


Tentera Israel mengatakan bahawa ia menyerang sekurang-kurangnya tiga kediaman komander Hamas di Khan Younis dan satu lagi di Rafah, yang menyasarkan 'infrastruktur ketenteraan' namun hakikatnya serang kediaman awam, serta unit penyimpanan senjata di sebuah rumah di Kota Gaza.


Pada hari Rabu, Biden memberitahu Israel pada hari Rabu bahawa dia mengharapkan 'penurunan yang signifikan hari ini dalam perjalanan menuju gencatan senjata' - tetapi Netanyahu menolak, mengatakan dia 'bertekad untuk meneruskan operasi ini sehingga tujuannya tercapai.'


Ini menandakan adanya keretakan publik pertama antara kedua sekutu rapat sejak pertempuran itu bermula dan menimbulkan ujian sukar bagi hubungan A.S.-Israel pada awal presiden Biden.


Mengunjungi wilayah itu, Menteri Luar Negeri Jerman Heiko Maas mengatakan Israel mempunyai 'hak untuk mempertahankan dirinya dari serangan yang tidak dapat diterima.' Tetapi dia juga menyatakan keprihatinan tentang meningkatnya jumlah korban sipil dan menyuarakan sokongan terhadap upaya gencatan senjata. (GG pertahankan diri...dasar pengganas)


Walaupun usaha diplomatik semakin kuat, serangan udara Israel menghancurkan rumah dua tingkat keluarga Khawaldi di Khan Younis, menghancurkannya. 11 penduduk, yang tidur di luar rumah kerana takut, semuanya dimasukkan ke hospital, kata Shaker al-Khozondar, seorang jiran.


Serangan udara yang kuat juga menghantam sebuah jalan di kem pelarian Jabaliya di utara Gaza, memusnahkan rumah-rumah yang penuh bobrok dengan bumbung logam bergelombang di dekatnya. Tentera mengatakan ia menyerang dua pelancar bawah tanah di kem yang digunakan untuk menembak roket di Tel Aviv.


Taktik polis yang kuat di perkarangan dan pengusiran yang diancam puluhan keluarga Palestin oleh peneroka Yahudi telah menimbulkan ketegangan.


Sekurang-kurangnya 230 orang Palestin terbunuh, termasuk 65 kanak-kanak dan 39 wanita, dengan 1,710 orang cedera, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak memecah jumlahnya menjadi pejuang dan orang awam. Hamas mengatakan sekurang-kurangnya 20 pejuang mereka telah terbunuh, sementara Israel mengatakan jumlahnya sekurang-kurangnya 130. Sebanyak 58,000 orang Palestin telah meninggalkan rumah mereka.


Apa pendapat anda tentang isu ini? Berikan komen anda di bawahKongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)