Buang Kucing Boleh Didenda RM 10,000 atau penjara


Kuala Lumpur: “Mengikut peruntukan dalam Akta Kebajikan Haiwan 2015, takrifan pemunya haiwan adalah mana-mana orang yang memiliki apa-apa haiwan termasuk mana-mana orang pada masa ini bertanggungjawab mengenai mana-mana haiwan atau mana-mana orang yang menghuni mana-mana premis,” kata Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (Kesihatan Veterinar), Datuk Dr Muhammad Safaruddin Md Dawam.


Katanya, ia jelas membuktikan tindakan segelintir individu yang membuang atau meninggalkan kucing dengan alasan haiwan berkenaan bukan milik mereka atau tidak mahu bertanggungjawab atas kelahiran anak haiwan terbabit adalah kesalahan.


Beliau berkata, takrifan pemilik kucing diperluaskan dalam akta berkenaan dan individu terbabit perlu bertanggungjawab terhadap kucing di premis mereka.

“Jika mereka abaikan haiwan berkenaan dari segi keselamatan, makanan dan sebagainya mereka boleh didakwa.


“Begitu juga dengan situasi membuang kucing, jika disabitkan kesalahan seseorang itu boleh dipenjara,” katanya.

Muhammad Safaruddin berkata, tindakan undang-undang penalti RM10,000 hingga RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun boleh dikenakan mengikut akta itu.

“Akta itu menggariskan lima keperluan utama bagi membolehkan pihak Jabatan Veterinar mengambil tindakan terhadap isu berbangkit,” katanya.

Menurutnya, keperluan itu antaranya membabitkan persekitaran dan diet sesuai, membolehkan mempamer corak kelakuan semula jadi, haiwan ditempatkan bersama atau berasingan.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)



Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)