Remaja 17 Tahun Dikompaun RM 10,000 Kerana Tidak Scan MySejahtera di Kedai Runcit

 Seorang remaja berusia 17 tahun dari Batu Berendam menerima kompaun bernilai RM10,000 kerana tidak menggunakan aplikasi MySejahtera untuk mengimbas atau mendaftarkan perinciannya ketika mengunjungi sebuah kedai runcit di sini.


Pelajar Tingkatan Lima - yang enggan namanya disebut - mendakwa dia dikompaun pada hari Ahad (14 Mac) ketika dia bergegas ke kedai runcit berhampiran rumahnya untuk mendapatkan pil parasetamol untuk ibunya.


"Saya hanya bertanya sama ada terdapat jenama parasetamol tertentu di gerai tersebut dan ketika keluar dari kedai, polis berpakaian biasa melihat saya dan mengeluarkan kompaun itu," katanya ketika dihubungi pada hari Isnin (15 Mac).


"Saya tidak diberi kesempatan untuk menjelaskan dan kompaun dikeluarkan di tempat tetapi saya faham, polis menjalankan tugas mereka," tambahnya.Dia mengatakan bahawa dia mempunyai adik perempuan lain yang masih bersekolah, sambil menambah bahawa gaji ayahnya tidak mencukupi untuk menetap di perkarangan itu sementara ibunya adalah suri rumah.


"Mudah-mudahan, saya dapat membuat rayuan terhadap kompaun dan mencari wang untuk menyelesaikannya tanpa membebankan ibu bapa saya," katanya.


Ketika dihubungi, Komite OCPD Melaka Tengah, Afzanizar Ahmad berkata, pelajar tersebut boleh meminta pegawai kesihatan daerah Melaka Tengah untuk mengurangkan denda tersebut.


Sementara itu, ADUN Kota Laksamana Low Chee Leong mencadangkan agar perkara yang berkaitan dengan prosedur operasi standard (SOP) semasa perintah kawalan pergerakan pemulihan dan kompaun diletakkan di bawah Pejabat Ketua Menteri (CMO).


Dia mengatakan bahawa cadangannya datang setelah banyak pihak di akar umbi termasuk pemilik restoran menyatakan kekecewaan mereka terhadap pelaksanaan SOP yang tidak jelas semasa pemulihan MCO.


Low mengatakan bahawa orang tidak boleh berdiam diri ketika mereka ingin mengetahui tentang isu-isu yang berkaitan dengan MCO dan Covid-19, sambil menambah bahawa kemas kini kerap diperlukan.


"Oleh itu, saya mencadangkan CMO diberi petunjuk untuk mengurus dan melepaskan pernyataan kepada media mengenai kes MCO dan Covid-19," tambahnya.


LAPORAN The Star

Denim Jeans

Remaja Lelaki Lemas Di Dasar Kolam, Permainan "DIZZY CHALLENGE" Bertukar Tragedi...

TRAGEDI

Baru-baru ini, sebuah video yang tular di media sosial menunjukkan sekumpulan budak lelaki bermain 'permainan pening' di tepi kolam. Kumpulan itu memutar salah satu teman mereka sehingga pening sebelum menolaknya ke dalam kolam untuk melihat apakah dia masih dapat berenang atau menyerah pada pening sambil dirakam oleh salah seorang daripada teman mereka mungkin untuk content sosial media mereka.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)