Isu Kalimah Allah Hanya Mainan Politik... - Bekas Menteri Agama Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Seri Mujahid Yusof berkata, keputusan mahkamah mengenai kalimah ALLAH membuktikan yang isu tersebut bukanlah hanya berlaku pada waktu beliau menjadi menteri atau pemerintahan Pakatan Harapan (PH), sebaliknya telah hangat diperdebatkan sejak lebih 13 tahun lalu.


Katanya, isu kalimah ALLAH telah berbelas tahun lalu panas diperkatakan, malah turut dipolitikkan terutamanya sewaktu pemerintahan PH.


“Kalau ada yang kata, isu ini menjadi hangat semasa saya menjadi menteri, itu sebenarnya tidak benar sama sekali. Sebenarnya isu ini telah pun dibawa ke mahkamah sejak sekitar 2008 hingga 2009 dan berlarutan sehinggalah kini.


“Isu ini hangat diperkatakan selepas arahan pekeliling Kementerian Dalam Negeri (KDN) meletakkan syarat bahawa beberapa perkataan termasuk kalimah ALLAH tidak boleh dipakai dalam terbitan orang bukan Islam sebelum ini,” katanya kepada Sinar Harian pada Selasa.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan kalimah ALLAH boleh digunakan dalam penerbitan bahan agama Kristian bagi tujuan pembelajaran.


Pada Rabu lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Nor Bee Ariffin dalam penghakimannya berkata, arahan oleh KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan iaitu ALLAH, Baitullah, Kaabah dan solat adalah menyalahi undang-undang dan tidak rasional.


Isu ini bermula 13 tahun lalu apabila Jill Ireland memulakan permohonan semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan CD (cakera padat) yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008, sebaik tiba di Terminal Tambang Murah (LCCT) di Sepang.


CD berkenaan bertajuk ‘Cara Hidup Dalam Kerajaan Allah’, ‘Hidup Benar Dalam Kerajaan Allah’ dan ‘Ibadah Yang Benar Dalam Kerajaan Allah’.


Wanita itu memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar penyitaan CD tersebut serta memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan Kristian.


Dalam pada itu, Mujahid berkata, beliau menghormati keputusan yang berpandukan kepada undang-undang yang ada dalam negara ini.


Beliau yang juga Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) turut menyeru semua pihak supaya meningkatkan hubungan antara agama dengan penuh kedamaian dan pamerkan Islam dengan dakwah yang ramah dan tamah.


Menurutnya, sepanjang sejarah Islam, bukan Islam telah pun menyebut perkataan ALLAH tetapi ia sedikitpun tidak menjejas Islam berkembang seluruh dunia.


“Sudah lebih 13 tahun kes ini terus menerus diperdebatkan, bayangkan selama ini jika kita biarkan kebencian dan permusuhan menguasai keadaan mungkin negara ini akan terus bergolak.


"Oleh itu usaha menjaga keamanan negara yang lebih utama telah menyelamatkan kita daripada terus dikecam,” katanya.


WANITA HAMIL DIPENJARA 1 TAHUN, PECAH AMANAH SEBANYAK RM 20K

WANITA HAMIL DIPENJARA 1 TAHUN, PECAH AMANAH SEBANYAK RM 20K

PECAH AMANAH

Zulkarma didakwa mengutip sendiri wang seorang pelanggan berjumlah RM20,864 tanpa pengetahuan dan kebenaran majikannya. Zulkarma didakwa mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara antara setahun hingga 14 tahun dan sebatan dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.

Kanak-kanak meninggal dunia ditinggalkan empat jam dalam kereta

Kanak-kanak meninggal dunia ditinggalkan empat jam dalam kereta

TRAGEDI

Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun 11 bulan ditemui tidak sedarkan diri selepas empat jam ditinggalkan dalam kereta di sebuah tadika kira-kira jam 12.15 tengah hari pada Selasa.


Denim Jeans

Remaja Lelaki Lemas Di Dasar Kolam, Permainan "DIZZY CHALLENGE" Bertukar Tragedi...

TRAGEDI

Baru-baru ini, sebuah video yang tular di media sosial menunjukkan sekumpulan budak lelaki bermain 'permainan pening' di tepi kolam. Kumpulan itu memutar salah satu teman mereka sehingga pening sebelum menolaknya ke dalam kolam untuk melihat apakah dia masih dapat berenang atau menyerah pada pening sambil dirakam oleh salah seorang daripada teman mereka mungkin untuk content sosial media mereka.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)