Buruh rogol kekasih bawah umur dipenjara 10 tahun, 4 sebatan


Perbuatan seorang buruh yang merogol kekasihnya berusia 15 tahun sehingga mangsa mengandung membawa padah apabila dia dipenjara 10 tahun dan dikenakan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini. 

Tertuduh Muhammad Ali Akim, 24, mengaku bersalah apabila didakwa di hadapan Hakim Steve Ritikos mengikut Seksyen 376(1) Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan, boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan disebat. 

Pemuda dari Sri Aman itu didakwa melakukan perbuatan tersebut sekitar Oktober 2020 di rumah sewa mangsa terletak di Taman Arbi, Pending. 

Mengikut keterangan kes, pasangan kekasih tersebut telah menjalinkan hubungan selama hampir dua tahun sebelum tertuduh melakukan kesalahan terbabit. 

Laporan perubatan juga mengesahkan mangsa kini mengandung selama lebih kurang 30 minggu dan terdapat kesan koyakan lama pada bahagian sulitnya. 

Sebelum dijatuhkan hukum, tertuduh yang tidak diwakili peguam itu merayu agar tidak dikenakan hukuman berat dan memaklumkan mahkamah bahawa dia akan bertanggungjawab atas perbuatannya.  

Sementara itu, di mahkamah sama, seorang lelaki bekerja sendiri dipenjara lima tahun dan dikenakan satu sebatan selepas mengaku bersalah mengambil dadah berulang kali. 

Mazuwan Sahawi, 27, didapati mengambil dadah jenis Amphetamine dan Methamphetamine ke dalam badannya pada 1 Januari lalu, jam 12.35 tengah malam, di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Kuching. 

Dia didakwa mengikut Seksyen 15 (1)(a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dibaca bersama Seksyen 39C (1) akta sama, yang jika sabit kesalahan, boleh dihukum penjara antara lima tahun hingga tujuh tahun serta tidak melebihi tiga sebat. 

Tertuduh yang tidak diwakili peguam itu juga dilaporkan mempunyai dua sabitan lampau iaitu pada tahun 2014 dan 2019. 

Pendakwaaan bagi kedua-dua kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Danial Ilham Kamaruddin.   

-Hafizah Abdul Hamid
Utusan Borneo Online

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)