𝗧𝗶𝗺𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗝𝗣𝗝 𝗣𝗲𝗿𝗹𝗶𝘀 𝗱𝗶𝘁𝗮𝗵𝗮𝗻


𝗢𝗽 𝗦𝘂𝗸𝗮𝘁: 𝗧𝗶𝗺𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻 𝗣𝗲𝗻𝗴𝗮𝗿𝗮𝗵 𝗝𝗣𝗝 𝗣𝗲𝗿𝗹𝗶𝘀 𝗱𝗶𝘁𝗮𝗵𝗮𝗻

KANGAR : Timbalan pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri menjadi individu kelima yang ditahan di negeri ini berhubung siasatan mengenai sindiket melindungi pemandu-pemandu lori yang melakukan kesalahan jalan raya melibatkan jumlah suapan kira-kira RM88,000.

Lelaki berumur 41 tahun itu direman selama dua hari sehingga esok.

Perintah reman tersebut dikeluarkan oleh Majistret, Kamaliza Md. Zain di bilik reman Kompleks Mahkamah Kangar di sini hari ini.

Menurut sumber, pegawai gred 44 tersebut ditahan ketika hadir memberi keterangan di pejabat SPRM negeri pada pukul 4.40 petang semalam.

Katanya, hasil siasatan daripada empat suspek yang ditahan sebelum ini termasuk seorang orang awam yang bertindak sebagai proksi membawa kepada tangkapan tersebut.

“Suspek dipercayai mempunyai transaksi akaun bank dengan proksi yang sekali gus membawa kepada tangkapan ke atas suspek untuk siasatan lanjut.

“Nilai suapan yang diperoleh setiap bulan boleh mencapai antara RM4,000 hingga RM5,000,” katanya.

Suspek disiasat mengikut 17a Akta SPRM 2009.

Sementara itu, sumber juga tidak menolak kemungkinan akan ada lagi tangkapan bergantung kepada siasatan dan maklumat baharu yang diperoleh daripada suspek-suspek terbabit. 

Pengarah SPRM negeri, Suzeliyana Hashim ketika dihubungi mengesahkan penangkapan tersebut. 

Sebelum ini, akhbar ini melaporkan, seramai 44 individu termasuk 32 pegawai JPJ ditahan SPRM selepas dipercayai terlibat dalam sindiket melindungi pemandu-pemandu lori yang melakukan kesalahan jalan raya termasuk membawa muatan lebih, yang melibatkan jumlah rasuah sebanyak RM1.64 juta.

Mereka dipercayai menerima upah antara RM150 dan RM3,000 sebulan sebagai balasan tidak mengambil tindakan terhadap pengusaha lori yang melakukan kesalahan seperti membawa muatan lebih serta tidak memenuhi aspek teknikal. 

▶️UTUSAN ONLINE
Denim Jeans

Remaja Lelaki Lemas Di Dasar Kolam, Permainan "DIZZY CHALLENGE" Bertukar Tragedi...

TRAGEDI

Baru-baru ini, sebuah video yang tular di media sosial menunjukkan sekumpulan budak lelaki bermain 'permainan pening' di tepi kolam. Kumpulan itu memutar salah satu teman mereka sehingga pening sebelum menolaknya ke dalam kolam untuk melihat apakah dia masih dapat berenang atau menyerah pada pening sambil dirakam oleh salah seorang daripada teman mereka mungkin untuk content sosial media mereka.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)