Pengasas Sugarbook dibebaskan tanpa reman...

 Pengasas aplikasi Sugarbook bebas selepas Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan reman terhadap suspek bagi membantu siasatan berhubung mahasiswa di Lembah Klang didakwa menggunakan aplikasi tidak bermoral itu bagi mencari ‘sugar daddy’.


Penolakan permohonan reman terhadap lelaki berusia 34 tahun itu dilakukan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Noorasyikin Sahat.


Lelaki tersebut diwakili tiga peguam iaitu Foong Cheng Leong, T. Shashi Devan dan Low Li Qun.


Alasan penolakan difahamkan disebabkan lelaki itu bersedia bekerjasama dalam siasatan dilakukan oleh pihak polis.


Shashi Devan ketika ditemui Kosmo! memaklumkan hujahnya dalam prosiding tersebut adalah keperluan reman itu tidak diperlukan berikutan semua maklumat boleh diperolehi menerusi aplikasi tersebut di dalam talian.


“Tambahan, aplikasi tersebut juga telah disekat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia ( SKMM) dan tidak memerlukan reman,” jelasnya.


Terdahulu suspek yang memakai baju kemeja berwarna biru tiba di pekarangan kompleks Mahkamah Shah Alam pukul 10.10 pagi dengan bergari dan dikawal anggota polis.


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, penangkapan suspek beralamat di Pulau Pinang itu dilakukan pukul 4.30 petang semalam di pekarangan sebuah kondominium di Kuala Lumpur.


“Setakat ini, sebanyak 74 laporan polis diterima di seluruh negara berhubung kes tersebut.


“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 505 (b), Seksyen 372 (1) (d) / 372 B Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya.


Baru-baru ini media melaporkan Malaysia diletakkan pada kedudukan ketiga tertinggi di Asia di belakang India dan Indonesia bagi negara yang mempunyai bilangan ‘sugar daddy’ paling ramai melalui aplikasi Sugarbook.


Aplikasi berkenaan menyatakan kebanyakan ‘sugar baby’ dari Malaysia terdiri daripada pelajar institut pengajian tinggi (IPT).


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)