Kemalangan Meragut Nyawa, Pemandu Tak Mengaku Ambik Dadah


 Seorang pemandu lori tangki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tiga pertuduhan memandu di bawah pengaruh dadah sehingga menyebabkan kematian dua kakitangan Jabatan Kesihatan Pahang (JKNP), Isnin lalu.


P Kaingeyen, 34, yang beralamat di Kuantan, kira-kira 115 kilometer (km) dari sini membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Azizah Ahmad.


Tertuduh, didakwa memandu di bawah pengaruh dadah menyebabkan dia tidak berdaya mengawal kenderaan sehingga mengakibatkan kematian pemandu JKNP Mohd Zuhairi Abdullah, 35, dan jururawat, Julayha Kudus, 39, pada 10 pagi, 7 Disember lalu di KM 32 Jalan Pekan-Rompin, Pekan dekat sini.


Bagi kesalahan itu, pendakwaan dikendalikan di bawah Seksyen 44(1)(a) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda sehingga RM100,000 jika sabit kesalahan.


Kaingeyen juga didakwa memandu di bawah pengaruh dadah sehingga menyebabkan kecederaan kepada Dr Muhd Ikhwan Ramlee, 29, dan seorang pemandu Myvi, Azlida Mohamad Ramli, 41, pada masa dan tempat yang sama.


Bagi kesalahan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 44(1A)(a) akta sama yang jika sabit kesalahan, boleh dipenjarakan sehingga 10 tahun dan denda maksimum RM50,000.


Semasa prosiding semalam, peguam Ahmad Denie Roslan merayu mahkamah membenarkan jaminan walaupun Timbalan Pendakwa Raya Nurhalimaton Saadiah Abdullah tidak menawarkan jaminan kepada anak guamny itu yang baharu sebulan bekerja dengan syarikat pengangkutan berkenaan.


"Gaji tertuduh hanya sekitar RM1,500 dan isterinya mengandung lapan bulan, selain turut mempunyai tiga anak yang masih kecil. Saya difahamkan keluarga tertuduh berhasrat meminjam wang daripada majikan tertuduh bagi menjelaskan jaminan," katanya.


Azizah membenarkan jaminan sebanyak RM11,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan dengan syarat tambahan tertuduh perlu melapor diri di balai polis setiap bulan dan menyerahkan pasport kepada mahkamah.


Mahkamah menetapkan 15 Februari 2021 sebagai tarikh sebutan semula kes.


Dalam kemalangan Isnin lalu, pacuan empat roda Toyota Hilux milik Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang dipandu Mohd Zuhairi bersama dua penumpang, Julayha dan Dr Muhd Ikhwan bertembung dengan lori tangki ketika sedang dalam perjalanan ke perkampungan Orang Asli Api Larat bagi menjalankan pemeriksaan kesihatan berkala.


Kemalangan itu, turut membabitkan sebuah Perodua Myvi yang dinaiki seorang suri rumah bersama dua anaknya.


Di mahkamah sama, Kaingeyen juga mengaku tidak bersalah atas tuduhan menggunakan dadah methamphetamine yang didakwa dilakukan pada jam 7 malam, 7 Disember lalu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pekan, dekat sini.


Bagi kesalahan itu, Azizah membenarkan jaminan RM1,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan sebutan semula kes pada 15 Februari 2021.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)