Pemandu Myvi menyebabkan kematian didenda 8 tahun penjara dan RM 30,000


 JOHOR BAHRU - Mahkamah Majistret di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan denda RM30,000 terhadap seorang pemandu Perodua Myvi selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memandu secara berbahaya sehingga menyebabkan kematian seorang anggota polis pada 1 November lalu.


Mohd Shafiq Lokman, 26, yang merupakan seorang pembantu kedai membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Mohd Zaki Abd Rahman.


Bagi pertuduhan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih 10 tahun, denda tidak lebih RM50,000 serta hilang kelayakan daripada memegang dan mendapatkan lesen memandu selama lima tahun.


Untuk kesalahan itu, majistret menjatuhkan hukuman ke atas tertuduh iaitu hilang kelayakan daripada memegang dan mendapatkan lesen memandu selama lima tahun.


Tertuduh turut didakwa memandu tanpa lesen di bawah Seksyen 26 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 di mana mahkamah mengenakan denda RM1,800 dan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.


Perbuatan itu dilakukan kira-kira jam 6 pagi pada 1 November lalu apabila tertuduh yang memandu kereta Perodua Myvi terlibat kemalangan di Jalan Kangkar Tebrau sehingga mengakibatkan kematian Konstabel Nicholester Dadup Anak Unggat.


Sementara itu di kamar mahkamah berasingan, tertuduh mengaku salah di hadapan Majistret Nurasidah A Rahman kerana menghalang tugas penjawat awam.


Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun, denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.


Nurasidah menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dijalankan secara berasingan dan denda RM5,000 dan penjara lima bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.


Tertuduh turut dikenakan hukuman penjara lapan bulan selepas mengaku bersalah memasukkan dadah jenis amphetamine dan methamphetamine ke dalam badannya.


Terdahulu, mahkamah memerintahkan rakannya yang juga seorang ibu tunggal, Siti Noor Ashikin Muhammad Arifin, 26, dipenjara lapan bulan dan denda RM1,000 selepas mengaku bersalah membenarkan Perodua Myvi yang disewanya diberikan kepada teman lelakinya yang tidak mempunyai lesen memandu.


Siti Noor Ashikin turut dikenakan hukuman penjara lapan bulan selepas mengaku bersalah memasukkan dadah jenis amphetamine dan methamphetamine ke dalam badannya.


Teman lelakinya, Mohd Syahrihudin Abdul Majid, 24, pula didenda RM1,000 sekiranya gagal bayar tiga bulan penjara selepas mengaku bersalah memandu tanpa lesen.


Seorang lagi rakan mereka yang turut berada dalam kereta Perodua Myvi ketika kemalangan maut itu, Mohd Aiman Romli, 24, yang juga tertuduh keempat dijatuhkan hukuman penjara lapan bulan kerana memasukkan dadah jenis amphetamine dan methamphetamine dalam badan.


Kes dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri Johor, Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman dan Timbalan Pendakwa Raya, Noridayu Md Kassim, manakala kesemua tertuduh tidak diwakili peguam.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)