Orang Dalam Syarikat Telco Dipercayai Jual Data Peribadi Pengguna...


 Sanggup terbang ke luar negara untuk membuka akaun bank bertujuan memindahkan wang rasuah kepada 'orang dalam' di syarikat telekomunikasi (telco) tempatan.


Itu antara pendedahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung kegiatan syarikat penyedia kandungan yang dikesan mencuri wang beratus juta ringgit milik pengguna talian prabayar di Malaysia.


Sumber SPRM berkata, pekerja syarikat telco yang 'dibeli' oleh syarikat penyedia kandungan ini bertanggungjawab membocorkan data peribadi pengguna talian prabayar selepas disogok berjuta ringgit sejak lebih lima tahun lalu.


Menurutnya, perkara itu didedahkan hasil siasatan SPRM sejak Mac lalu yang mendapati wujudnya sistem korupsi licik dan tersusun.


"Wang rasuah disogok kepada kakitangan syarikat telco tidak diserahkan di dalam negara sebaliknya ia dipindahkan di bank negara jiran bagi menyukarkan kegiatan itu dihidu.


"Malah, penerima rasuah (kakitangan telco) turut dikesan menaiki penerbangan ke luar negara semata-mata untuk membuka akaun bank bagi menyimpan wang haram itu," katanya.Menurutnya, taktik itu dirancang teliti hingga menyukarkan SPRM mengumpul bukti dan mengambil tindakan terhadap jenayah dilakukan.


"Buat masa ini SPRM hanya boleh mengambil tindakan mutual legal assistance (MLA) iaitu perjanjian serta bantuan pihak berkuasa antara dua negara bagi membolehkan siasatan dilakukan. Malah SPRM akan menghantar pegawai ke negara berkenaan untuk melakukan siasatan," katanya.


Sumber itu berkata, siasatan lanjut turut mendapati data peribadi pengguna talian prabayar yang dijual turut disalah guna oleh agensi affiliate atau agensi mengiklankan produk di Internet.


"Berdasar soal siasat dilakukan terhadap kakitangan telco, mereka kerap memberi alasan sama mendakwa jenayah itu dilakukan agensi affiliate yang tidak dapat dipastikan lokasi keberadaannya.


"Agensi 'hantu' ini mungkin berpangkalan di luar negara. Penyelanggara agensi affiliate turut akan mengganggu pemilik telefon pintar dengan menghantar pelbagai iklan yang tidak diperlukan.


"Malah wujud kes membabitkan sindiket menggunakan sistem application programming interface (API) untuk menyedut data pengguna melalui panggilan telefon," katanya.


Menurutnya, situasi yang berlaku itu amat menakutkan berikutan maklumat disimpan di dalam telefon bimbit kini tidak lagi selamat sepenuhnya.


"Seharusnya syarikat telco melindungi data rahsia pengguna namun sebaliknya berlaku apabila segelintir mereka mengejar keuntungan melalui perbuatan menjual data pengguna," katanya.


Harian Metro semalam mendedahkan hampir 100 syarikat penyedia kandungan dikesan melakukan jenayah 'menyedut' kredit pra-bayar milik pengguna telefon bimbit menyebabkan mangsa kerugian RM100 juta sejak 10 tahun lalu.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)