Nas Daily berusaha 'brainwash' orang ramai menerima dan menutup kejahatan Israel, BDS lancar boikot seluruh dunia


Gerakan Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) meminta boikot blogger Palestin-Israel Nas Daily dan pencariannya untuk 80 pencipta kandungan Arab baru, dengan mendakwa bahawa program latihan influencer adalah penutup untuk normalisasi dengan Israel.


Nuseir Yassin, yang lebih dikenali dengan nama Facebooknya Nas Daily, telah mengumpulkan hampir lapan juta pengikut di Facebook, lebih dari dua juta di Instagram dan 1.6 juta di YouTube sejak dia mula membuat klip video satu minit pada tahun 2016.


Bulan lalu, dia melancarkan The Next Nas Daily, peluang berbayar bagi 80 pencipta kandungan bahasa Arab untuk mengambil bahagian dalam program latihan selama enam bulan yang dikendalikan oleh Akademi Nas, yang menawarkan kelas dan kursus dalam talian kemahiran mengajar seperti menembak video, menyunting dan bercerita.


"Kami ingin menjadikan Timur Tengah lebih mudah diakses dan difahami oleh dunia dan kami memerlukan ANDA untuk mewujudkannya," kata laman web itu.


Tuduhan normalisasi Israel


Pada hari Isnin, gerakan BDS menyiarkan pernyataan yang menyeru "pencipta kandungan dan pengaruhnya di wilayah Arab untuk memboikot program Nas Daily yang akan datang, yang bertujuan untuk melibatkan mereka dalam menormalkan hubungan dengan Israel dan menutup kejahatannya".


Kenyataan itu menarik perhatian ketua latihan Akademi Nas, Yonatan Belik.


Belik telah berkhidmat dalam tentera Israel, termasuk dalam peranan hubungan masyarakat yang memotivasi orang Israel di sekolah menengah untuk berkhidmat dalam tentera. Dia juga terlibat dalam dialog dan kegiatan bersama, termasuk bertanding dalam sebuah pasukan “Peace Team” bola sepak Australia yang dianggotai oleh pemain Israel dan Palestin.


Ini juga menarik perhatian pengasas Nas Daily, Yassin sendiri, yang sering dituduh memutihkan penjajahan Israel dalam videonya, dan menunjukkan sisi yang sama terhadap konflik Timur Tengah.


Dalam penjelasan satu minit mengenai penciptaan Israel pada tahun 1948, dia berkata: “Beberapa orang Palestin pergi, ada yang terbunuh dan ada yang tinggal di tanah mereka. Orang saya tinggal. "


Dia terus menjelaskan bahwa dia telah memilih untuk menerima perbatasan Israel dan Palestin dan "bergerak", kerana "dalam hidup ada hal-hal yang lebih baik dan lebih besar untuk difokuskan daripada nama sebidang tanah".


Dalam video berasingan, yang disiarkan sehari selepas 58 penunjuk perasaan Palestin dibunuh oleh tentera Israel di Gaza, Yassin menyatakan: "Sekiranya anda berdiri dengan satu sisi dan satu pihak sahaja, anda salah, kerana itu bukan hitam atau putih."


"Israel sudah terlalu jauh dengan kekuatannya. Tetapi untuk berpura-pura bahawa satu pihak bertanggungjawab sepenuhnya kerana ini tidak tepat, ”tulisnya dalam kapsyen video tersebut.


"Saya dapat menyebutkan seratus perkara yang kita lakukan sebagai rakyat Palestin (dan orang Arab seperti di Mesir dan Jordan) dalam 70 tahun terakhir, dan hal yang sama berlaku untuk Israel. Sebaik sahaja anda menyedari bahawa setiap pihak harus dipersalahkan, anda sebenarnya tidak boleh berpihak. "


Pautan Nas Academy dan UAE


Kenyataan BDS juga mengkritik program latihan Nas Daily kerana disokong oleh New Media Academy, sebuah institusi latihan digital yang dilancarkan pada bulan Jun oleh Perdana Menteri Emiriah Arab Bersatu Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.


"Sokongan oleh rejim otoriter Emirat ini merupakan kesungguhan eksplisit dalam usaha Israel untuk menyerang pikiran masyarakat kita dan menggilap kejahatan rejim peneroka dan apartheid penjajah Israel, serta pemasaran perjanjian memalukan yang disepakati oleh rejim pekerjaan, "katanya.


Bulan lalu, Israel dan UAE menormalkan hubungan diplomatik dalam kesepakatan yang telah dikutuk secara meluas oleh rakyat Palestin, yang mengatakan bahawa ia melanggar kedudukan pan-Arab yang lama bahawa hubungan dengan Israel hanya akan dinormalkan sebagai pertukaran untuk negara Palestin.


Pautan ke laman web Akademi Media Baru UAE di laman utama Next Nas Daily, walaupun sifat sokongan untuk program ini tidak jelas.


Akademi yang berpusat di Dubai menjalankan kursus itu sendiri, termasuk Program Youth Youtuber dan Open Content Creator Program. Kedua-duanya dilakukan oleh Nas Academy, dan pelatihnya termasuk Belik, antara lain.


Di samping itu, Yassin disenaraikan sebagai penceramah pakar dalam dua kursus lain yang dikendalikan oleh institusi Emirati.


Beberapa video terbarunya telah mempromosikan UAE, termasuk yang memuji negara ini sebagai destinasi paling selamat untuk dikunjungi semasa wabak koronavirus.


Menurut Expat Media, Nas Daily sedang mencari pekerja 10 orang di UAE dan Timur Tengah, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Nas News versi Arab, yang akan berpusat di Dubai.


Middle East Eye menghubungi Nas Daily mengenai panggilan boikot dan sifat hubungannya dengan New Media Academy. Itu belum mendapat balasan pada saat penerbitan.

Sumber Asli : Baca Sini


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)