Founder Jelita Kak KM didenda RM 10,000 miliki produk tak berdaftar


 
Anak pelakon Normah Damanhuri, Rose Azlin Rosli didenda RM10,000 di Mahkamah Majistret Petaling Jaya hari ini atas pertuduhan memiliki keluaran produk yang tidak berdaftar untuk jualan Januari lalu.


Rose Azlin, 46, atau Kak Nona yang juga kakak kepada instafamous, Liana Rosli dikenali sebagai Kak KM membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret M Bharat.


Mahkamah turut memerintahkan Rose Azlin selaku Orang Kena Saman (OKS) dipenjara empat bulan lagi sekiranya gagal membayar jumlah denda itu dan OKS membayar denda tersebut.


Mengikut pertuduhan, Rose Azlin didakwa memiliki produk Sampah Cleanse sebanyak 99 paket yang tidak berdaftar di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melanggar Peraturan (7)(1)(a) Peraturan-peraturan Dadah dan Kosmetik 1984.


Kesalahan itu didakwa dilakukan di Premis Chamomile Beauty House di Subang Jaya, di sini jam 11.20 pagi pada 21 Januari lalu.


Berikutan itu, pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 30(1) peraturan sama dan boleh dihukum di bawah Seksyen 12(1) Akta Jualan Dadah 1952 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM25,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.


Terdahulu Pegawai Pendakwa Mohd Helmi Azman dari Bahagian Perkhidmatan Farmasi, Jabatan Kesihatan Selangor memohon mahkamah mengenakan hukuman setimpal sebagai pengajaran.


"Sebagai orang yang dikenali, OKS seharusnya memastikan produk kesihatan yang ingin dijual atau diguna, didaftar dengan KKM dan selamat digunakan oleh orang ramai, " katanya.


Bagaimanapun Rose Azlin yang tidak diwakili peguam memohon mahkamah mengenakan hukuman ringan dengan alasan semasa kejadian produk-produknya dalam proses mendapatkan pengesahan KKM.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)