Berlakunya penipuan secara besar-besaran dalam pilihan raya itu - Mahathir

 Pengasas Parti Pejuang Tanah Air(Pejuang), Dr Mahathir Mohamad mendakwa berlaku banyak sogokan wang dalam pilihan raya kecil (PRK) Dun Slim, baru-baru ini.


Mahathir berkata, meskipun Pejuang sudah menjangkakan mereka akan kalah dalam PRK itu namun bekas perdana menteri itu menegaskan mereka tidak menjangkakan jumlah undi yang diperolehi agak teruk.


Menurutnya, Pejuang hanya mampu memperoleh lebih 2,000 undi sedangkan berdasarkan jangkaan awal, Pejuang seharusnya mampu memperoleh lebih 4,000 undi.


“Kita punya kira-kira, kita patut dapat 4,000 undi, kita tak dapat angka itu. Setelah kita kaji dan kita dapati bahawa kegunaan wang sogokan amat berleluasa.


“Ramai orang yang kata ada bayaran yang mereka dapat. Ada yang dibawa dengan bas ke tempat pengundian, mereka dibayar duit atas bas, ada yang dibayar duit atas van,.


"Kali pertama mungkin mereka dibayar RM100, setelah tunjuk mereka memilih BN, mereka akan dapat lagi baki RM150," katanya.


Mahathir berkata demikian pada sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya, hari ini.


Hadir sama anggota Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir, anggota Parlimen Simpang Renggam, Maszlee Malik, Senator Marzuki Yahya dan anggota Sri Gading, Shaharudin Salleh.


Dakwa Mahathir, semua insiden itu menunjukkan berlakunya penipuan secara besar-besaran dalam pilihan raya itu.


“Tetapi kalau kita nak bagi cukup bukti kepada SPR, kalau mereka tak nampak betul-betul, tak terang-terang orang itu confess (mengaku) ke apa, mereka (SPR) tak ambil berat,” ujarnya.


Portal ini juga sedang mendapatkan pengesahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sama ada terdapat laporan dibuat kepada mereka dan status semasa siasatan.


BN berjaya mengekalkan kerusi Dun Slim apabila calonnya, Mohd Zaidi Aziz berjaya memperoleh kemenangan selesa dengan majoriti 10,945 undi.


Ia sekali gus menewaskan dua lagi dua bebas iaitu Amir Khusyairi Mohamad Tanusi yang mewakili Pejuang dan seorang lagi calon bebas, S.Shantarasekaran.


Mohd Zaidi memperoleh undi sebanyak 13,060 undi sementara Amir Khusyairi memperoleh sebanyak 2,115 undi.


S Shantarasekaran hanya mampu berpuas hati dengan 276 undi, sekali gus menyaksikannya hilang wang deposit.Kredit : Malaysia Kini


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)