Tan Sri, Jangan bazir wang untuk jatuhkan PH - Lim Guan Eng


Satu petikan daripada posting Facebook milik setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng menzahirkan rasa ketidakpuasan hati dengan perbelanjaan negara yang mendakwa bahawa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin membazir wang dalam usaha rampasan kuasa daripada PH.

"DAP berasa amat kecewa dengan keengganan Kerajaan PN untuk melanjutkan moratorium pinjaman bank selama 6 bulan lagi apabila moratorium tersebut tamat pada 30 September 2020 meskipun langkah tersebut akan membantu 7.7 juta orang peminjam dan 245,000 perusahaan kecil dan sederhana (PKS). Tiada sebarang sebab diberikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengapa kerajaan tidak melanjutkan moratorium tersebut.

"Kedegilan dan keengganan kerajaan amat dikesali kerana kos terlibat adalah kecil berbanding manfaat yang akan diperoleh. Pihak bank dilaporkan kerugian RM6.4 bilion sejak pelaksanaan moratorium 6 bulan tersebut. Namun, ini merupakan pengorbanan yang kecil di pihak industri perbankan memandangkan industri tersebut telah mendapat keuntungan selepas cukai berjumlah RM32 bilion pada tahun 2019 (rujuk lampiran).

"Keuntungan selepas cukai RM32 bilion tersebut sepatutnya membolehkan pihak bank membiayai kos RM6.4 bilion sebagai tanggungjawab sosial korporat untuk melanjutkan moratorium pinjaman bank selama 6 bulan tambahan bagi membantu pelanggan mereka mengharungi krisis ekonomi Covid-19. Jika pihak bank tidak rela membiayai kos RM6.4 bilion tersebut, kerajaan Persekutuan patut menanggung kos RM6.4 bilion demi membantu 7.7 juta orang peminjam dan 245,000 PKS.

"Pihak bank sebenarnya berdepan golongan berpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana. Ramai mereka tidak mempunyai wang simpanan. Hakikatnya sebelum Covid-19, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Bank Negara Malaysia, telah melaporkan bahawa 36% orang dewasa yang bekerja di Malaysia tidak mempunyai dana kecemasan walaupun setakat RM1,000, manakala 24% hanya mampu bertahan tiga bulan sahaja dengan simpanan mereka jika mereka diberhentikan kerja. Keadaan kewangan golongan ini dijangka akan bertambah buruk dengan krisis ekonomi Covid-19.

"Kos sebanyak RM6.4 bilion sebenarnya satu jumlah yang kecil berbanding puluhan bilion ringgit pinjaman tambahan oleh kerajaan di atas apa yang sudahpun diperuntukkan dalam Belanjawan 2020 bagi membiayai pakej ransangan ekonomi Covid-19. Justeru, kegagalan kerajaan melanjutkan moratorium pinjaman bank akan dilihat sebagai, pakej ransangan ekonomi PRIHATIN bernilai RM295 bilion tersebut sekadar indah khabar dari rupa, hanya memberi keuntungan kepada golongan tertentu sahaja dan bukan kepada rakyat biasa dan PKS.

Tambahan pula, tiada sebarang penambahan diberikan untuk Geran Khas Prihatin (GKP) RM2.1 bilion di mana RM3,000 telah diberikan kepada 700,000 PKS. Sekurang-kurangnya 155,000 PKS Mikro yang berkelayakan gagal memohon GKP dalam tempoh yang diperuntukkan. Oleh itu, kerajaan sepatutnya menambah RM1 bilion lagi untuk GKP.

"Program Subsidi Upah juga tidak dilanjutkan sehingga Mac 2021 bagi membantu pekerja Malaysia. Dengan peningkatan mendadak kadar pengangguran sehingga 5.3%, di mana ada 830,000 pekerja menganggur, pelanjutan program ini perlu dilaksanakan sekarang juga untuk menyelamatkan pekerjaan bagi rakyat Malaysia. Kerajaan patut membantu mengekalkan pekerjaan rakyat dan bukan hanya membantu selepas rakyat kehilangan kerja.

" DAP menyeru Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin agar berhenti membazir wang untuk rampasan kuasa politik menjatuhkan kerajaan-kerajaan negeri PH/Warisan dan sebaliknya menumpukan perhatian kepada pelebaran bantuan kewangan kepada perniagaan-perniagaan kecil, gaji pekerja, dan melanjutkan moratorium pinjaman bank selama 6 bulan lagi demi menyelamatkan perniagaan-perniagaan kecil daripada muflis dan pemberhentian pekerja."-LIM GUAN ENG

Namun semua sedia maklum bahawa kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan adalah disebabkan oleh pergolakkan semasa sendiri dan diharap agar jangan menunding jari kepada orang lain diatas kelemahan kalian sendiri dalam mentadbir negara Malaysia dan jangan berjanji jika tidak mampu menunaikannya. 


Kenyataan Akhbar oleh Setiausaha Agung DAP merangkap ahli Parlimen Bagan, Saudara Lim Guan Eng di Kuala Lumpur pada...

Posted by Lim Guan Eng on Saturday, August 1, 2020

 

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)