Niat kami mahu memulihkan dan melestarikan budaya kita - DAP Sarawak

 DAP Sarawak hari ini mengeluarkan 1 kenyataan mengenai isu menampal tulisan bahasa cina pada papan tanda jalan dan mereka bersedia terima apa saja balasan daripada pihak berkuasa atas tindakan tersebut. 

Mereka menyatakan bahawa niat mereka disalah ertikan sebenarnya mereka hanya ingin memudahkan semua orang dalam kepelbagaian bahasa memandangkan di Sarawak terdiri daripada pelbagai bangsa dan etnik dan ianya sudah menjadi budaya mereka untuk saling membantu antara satu sama lain tanpa mengira apa-apa bangsa. 

Petikan daripada Facebook DAP Sarawak mengenai isu papan tanda

DAP Sarawak bersedia bekerjasama dengan Suruhanjaya Bandaraya Kuching Utara (DBKU) dan pihak berkuasa lain yang berkaitan untuk menyelesaikan masalah tanda jalan kontroversi.


Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak Chong Chieng Jen mengatakan Pemuda Sosialis Parti Tindakan Demokratik mereka (Dapsy) juga bersedia menghadapi sebarang akibat sekiranya mereka melanggar undang-undang kecil dewan.


"Kami akan memberikan kerjasama sepenuhnya sesuai dengan undang-undang dewan dan pihak berkuasa lain yang relevan," kata Chong kepada wartawan di markas Polis Daerah Kuching hari ini.


Chong hadir untuk sokongan moral kepada anggota Dapsy yang dipanggil oleh polis untuk merakam kenyataan mereka pada jam 3 petang.


Dia menambah bahawa kehadiran mereka di balai polis juga mencerminkan komitmen mereka untuk menyelesaikan masalah dengan pihak berkuasa.


Dalam catatan lain, Chong yang juga Ahli Parlimen Stampin, mengatakan bahawa isu tersebut telah diletupkan oleh sebahagian besar netizen Semenanjung Malaysia yang melihat tindakan itu dari perspektif perkauman.


Sebilangan besar komen dari warga Semenanjung di laman Facebook mereka, katanya, tidak memahami keadaan sebenar di Sarawak di mana kebanyakan tanda jalan di bandar besar atau bandar adalah dwibahasa.


"Tanda jalan dwibahasa selalu ada di negeri ini bahkan sebelum pembentukan Malaysia. Itulah sebabnya ia sebenarnya merupakan niat baik untuk memulihkan dan melestarikan budaya kita di Sarawak," kata Chong.


Dia juga berharap mereka dari Semenanjung Malaysia dapat melihat multikulturalisme di Sarawak sebagai aset negara.


Chong juga mendedahkan bahawa bekas anggota Parlimen Stampin, Julian Tan, sebenarnya telah membuat laporan mengenai tanda jalan baru (yang menghilangkan watak-watak Cina) ke dewan beberapa minggu yang lalu. Namun, tidak ada tindakan yang diambil oleh DBKU.


Dia juga menyebut Majlis Perbandaran Kota Samarahan yang mengambil tindakan pantas untuk menggantikan papan tanda jalan di Stakan, Kota Sentosa ketika perubahan serupa dilakukan baru-baru ini.


“Ini adalah sesuatu yang baik dan istimewa di Sarawak yang berbilang bahasa. Ini adalah tradisi kami dan menunjukkan budaya pelbagai budaya kami yang dibanggakan oleh banyak rakyat Sarawak, ”tambahnya.


Turut hadir di ibu pejabat polis ialah Adun Pending Violet Yong, Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii, Julian Tan dan ketua Dapsy Kuching, Daphne Ting.


Berbagai pihak telah menyuarakan keprihatinan mereka mengenai tindakan terbaru Dapsy dalam memasang watak-watak Cina di papan tanda di sekitar Bandaraya Kuching dalam usaha menjadikan tanda-tanda itu multibahasa.Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)