Mat Sabu ajar saya berdosa besar kalau fitnah dalam Islam - Lim Guan Eng


Pengerusi DAP Lim Guan Eng mendakwa bahawa dirinya difitnah oleh penyokong-penyokong PAS dan UMNO semasa beliau menjadi Menteri Kewangaan yang kononnya beliau menguasai dan membuat keputusan dalam Tabung Haji.

Berikut adalah petikan daripada kenyataan LGE di laman sosial Facebook miliknya

"Saya masih teringat pesan Mat Sabu tentang bahaya fitnah dalam Islam, bahawa dosa fitnah lebih besar daripada membunuh. Namun, mereka yang menyokong PAS dan UMNO tetap menyebarkan fitnah bahawa sayalah yang menguasai dan membuat keputusan dalam Tabung Haji sewaktu saya menjadi Menteri Kewangan. Semalam tuduhan jahat yang dilemparkan saban hari kepada saya dan rakan-rakan PH telah terjawab dalam parlimen. (Rujuk gambar lampiran)

"Dalang yang menyebabkan Tabung Haji terjerumus dalam kerugian dan segala masalah ini masih bebas. Tetapi kami yang berusaha menyelamatkan Tabung Haji pula dipersalahkan dan difitnah tak henti-henti. Yang pasti ialah, orang-orang itu, yang sering mengeluarkan kenyataan rasis dan seksis kini berada dalam kerajaan sekarang, khususnya apa yang berlaku ke atas Ahli Parlimen Batu Kawan di Dewan Rakyat dua hari lepas.

"Kesan fitnah ini tidak hilang begitu saja, saya mohon rakan-rakan sebarkan jawapan ini kepada saudara mara dan sahabat handai agar cahaya kebenaran terserlah kembali."
Saya masih teringat pesan Mat Sabu tentang bahaya fitnah dalam Islam, bahawa dosa fitnah lebih besar daripada membunuh....

Posted by Lim Guan Eng on Tuesday, July 14, 2020


 

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


Iklan

Shopee 1.1

Shopee 1.1 New Year Sale!

Pelbagai barangan dengan harga teristimewa hanya di Shopee


Olymtrade

Buat Duit sehingga USD 60 ke USD 300 setiap hari

FREE JOIN

Siapapun boleh jana pendapatan secara online dimana saja anda berada guna fon jer. Join sekarang FREE ja