Malaysia perlu hormati kebebasan media, henti perlakukan wartawan kami sebagai penjenayah - Al Jazeera


Al Jazeera Media Network telah menolak sekeras-kerasnya dakwaan yang dibuat oleh pihak berkuasa Malaysia mengenai dokumentari penyiasatan yang disiarkan minggu lalu mengenai penangkapan pendatang tanpa dokumen semasa wabak koronavirus.

Dalam filem pendek berjudul Locked Up in Malaysia's Lockdown yang disiarkan pada 3 Julai, helai dokumentari 101 Timur Al Jazeera menyiasat nasib ribuan pekerja migran tanpa dokumen yang ditangkap semasa serbuan di kawasan yang berada dalam lokap ketat.

Pegawai Malaysia dan televisyen nasional mengkritik laporan itu, dengan menyatakan ia tidak tepat, mengelirukan dan tidak adil. Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob meminta Al Jazeera meminta maaf kepada rakyat Malaysia, sambil menambah bahawa tuduhan perkauman dan diskriminasi terhadap pendatang tanpa dokumen adalah tidak benar.Polis Malaysia mengumumkan siasatan terhadap kakitangan Al Jazeera mengenai kemungkinan hasutan, fitnah dan pelanggaran Akta Komunikasi dan Multimedia negara itu.

Dalam satu kenyataan, penyiar yang berpangkalan di Qatar pada hari Khamis mengatakan bahawa pihaknya berpegang pada "profesionalisme, kualiti dan tidak memihak kewartawanannya", dan memperingatkan "kebimbangan serius mengenai perkembangan yang terjadi di Malaysia sejak penyiaran dokumentari itu".

Walaupun dokumentari itu memfokuskan pada penderitaan pekerja asing, ia juga menyoroti kejayaan Malaysia dalam menahan virus dan usaha kemanusiaan organisasi Malaysia untuk memberikan bantuan langsung kepada migran yang memerlukan, kata penyiar itu.

Pembuat filem itu meminta komen pegawai kanan kerajaan, tetapi permintaan berulang kali untuk wawancara tidak diterima, menurut kenyataan itu. Namun, Al Jazeera "menghasilkan filem yang seimbang dengan memasukkan komen yang dibuat oleh Menteri Pertahanan pada dua sidang media", katanya.

Ia menambahkan bahawa program mingguan yang berfokus pada wilayah Asia Pasifik, "memiliki reputasi untuk menghasilkan jurnalistik mendalam dengan kualitas tertinggi. Banyak programnya telah diakui di peringkat antarabangsa dengan penghargaan berprestij dari seluruh dunia."

Al Jazeera juga mengatakan bahawa ia mempunyai "keprihatinan serius" mengenai kakitangannya di Malaysia yang telah menghadapi penyalahgunaan dalam talian, termasuk ancaman kematian dan pendedahan maklumat peribadi mereka di media sosial.

"Al Jazeera sangat prihatin bahawa pegawainya kini menjalani siasatan polis," kata kenyataan itu.

"Mengenakan wartawan untuk melakukan pekerjaan mereka bukanlah tindakan demokrasi yang menghargai kebebasan bersuara. Kewartawanan bukanlah suatu kejahatan," tambahnya.

Dikatakan jaringan itu "prihatin terhadap keselamatan mereka yang ditemu ramah dalam dokumentari yang juga telah mengalami gangguan dalam talian dan ucapan benci".

Laman web berita serantau melaporkan pada hari Selasa bahawa jabatan imigresen Malaysia mengeluarkan notis pencarian untuk seorang warga Bangladesh yang diwawancara dalam dokumentari tersebut.

Perkembangan itu berlaku di tengah tindakan keras pihak berkuasa Malaysia terhadap wartawan dan aktivis.

Al Jazeera menggesa pihak berkuasa Malaysia "menghormati kebebasan media dan berhenti daripada memperlakukan wartawannya sebagai penjenayah".

Sumber Asli : AlJazeera.com

Jadi, Admin sebagai blogger pun bebas kritik Al Jazeera ke macam mana? 😆 Nanti kritik ada yang ambik tindakan pulak sama nasib macam pembaca berita.

Jangan lupa like FB Page Lazdrop Asia ya!


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)