Malaysia bertindak diskriminasi dan penindasan - RayhanSusulan pen4ngkapan dan penahanan Md Rayhan Kabir, keluarga warga Bangladesh itu telah melantik perwakilan undang-undang.

Peguam K Sumitha Shaanthinni dan C Selvaraja akan mewakili pemuda 25 tahun itu.

“Polis dan imigresen dimaklumkan melalui e-mel hari ini. Dalam surat kami, kami meminta tarikh untuk bertemu dengan anak guam kami.

“Kami akan berada di Bukit Aman pada hari Isnin (27 Julai) jam 2 petang untuk bertemu dengan anak guam kami,” kata Sumitha dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.
Imigresen mula memburu Rayhan setelah dia muncul dalam dokumentari Al Jazeera “L0cked Up in Malaysia’s L0ckdown”

Jabatan itu juga telah menarik balik permit kerjanya.

Polis menahan Rayhan semalam dan akan menyoal siasatnya sebagai sebahagian daripada siasatan ke atas d0kumentari tersebut.

Ketua Pengarah Imigresen, Khairul Dzaimee Daud berkata Rayhan akan dius1r dari negara dan “menyenarai hitam” dia dari memasuki Malaysia pada masa akan datang.

Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin, yang memantau jabatan polis dan imigresen, mengatakan Rayhan akan direm4n selama 14 hari di pusat tahanan 1migresen.

Rayhan menegaskan bahawa dia bercakap benar ketika ditemu ramah oleh Al Jazeera mengenai dakwaan peng4niayaan terhadap pendatang tanpa izin oleh pihak berkuasa Malaysia semasa tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP)"Apa kesalahan saya?" Saya tidak menipu. Saya hanya menyatakan bahawa Malaysia bertindak diskriminasi dan penindasan terhadap PATI. Saya mahu jutaan kaum Bangla bersama saya menyokong dan bersama saya demi kesejahteraan kaum Bangla di Malaysia" - RayhanSumber Asli : DI SINI
Al Jazeera mengecam tindakan Malaysia menahan Rayhan

Sementara itu, Al Jazeera sekali lagi mengecam serta memburukkan tindakan Malaysia ke atas penahanan Rayhan. Berikut adalah petikan yang diambil daripada kenyataan Al Jazeera yang diterjemah dalam bahasa Melayu

"Pihak berkuasa Malaysia mengatakan bahawa mereka telah menangkap seorang lelaki Bangladesh dan akan mengusirnya kerana mengkritik pemerintah atas perlakuannya terhadap pendatang tanpa dokumen dalam dokumentari oleh penyiar berita Al Jazeera.

Mohamad Rayhan Kabir melarikan diri setelah polis melancarkan siasatan dalam dokumentari 3 Julai berikutan aduan bahawa ia "tidak tepat dan berat sebelah".

Al Jazeera telah mempertahankan kewartawanannya.

Pihak berkuasa imigresen Malaysia mengatakan Rayhan, 25, ditangkap oleh pegawai perisik pada hari Jumaat. Jabatan imigresen sebelumnya telah menarik balik permit kerjanya.

"Warganegara Bangladesh ini akan dideportasi dan disenarai hitam untuk memasuki Malaysia selamanya," kata Ketua Pengarah imigresen, Khairul Dzaimee Daud dalam satu kenyataan.

Dokumentari itu, berjudul Locked Up in Malaysia's Lockdown, menyiasat pendatang tanpa dokumen yang dikatakan berisiko semasa wabak covid-19

Lebih daripada 2,000 pekerja migran ditangkap semasa serbuan di kawasan di ibu kota Kuala Lumpur yang dikurung dengan ketat.

Akhbar Daily Star di Bangladesh memetik Rayhan Kabir dalam sebuah pesan WhatsApp tidak lama sebelum dia ditangkap bahawa dia tidak melakukan kejahatan.

"Saya tidak berbohong. Saya hanya bercakap mengenai diskriminasi terhadap pendatang. Saya mahu maruah pendatang dan negara saya terjamin. Saya percaya semua pendatang dan Bangladesh akan berdiri bersama saya."

Polis telah memanggang sekumpulan wartawan dan kakitangan dari Al Jazeera dan mengatakan mereka akan menyerahkan penemuan mereka kepada pendakwa untuk tindakan selanjutnya.

Pihak berkuasa juga mengatakan Al Jazeera gagal mengajukan permohonan lesen sebelum merakam dokumentari itu, tetapi penyiar yang berpangkalan di Qatar itu mengatakan ia tidak memerlukannya.

Al Jazeera telah meminta hak untuk melaporkan secara bebas tanpa ugutan dan mendesak Malaysia untuk menghentikan siasatan jenayah tersebut.

Aktivis hak asasi telah menyuarakan keprihatinan terhadap pengurangan kebebasan bersuara dan kebebasan media di bawah Perdana Menteri Malaysia, Muhyiddin Yassin, yang mengambil alih kuasa pada bulan Mac.

Penyedia televisyen satelit Astro baru-baru ini didenda oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kerana menyiarkan sebuah dokumentari Al Jazeera pada tahun 2015 berhubung pembunuhan seorang wanita Mongolia pada tahun 2006 yang didakwa mengandungi "kandungan yang menyinggung perasaan".

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, yang partinya dikeluarkan dalam pemilihan 2018 setelah kekal berkuasa sejak sekian lama tetapi kembali sebagai sebahagian daripada pemerintahan baru, terlibat dalam pembunuhan itu. Dia kini diadili atas tuduhan rasuah.

Portal berita dalam talian popular Malaysiakini dan penyuntingnya menghadapi prosiding penghinaan yang jarang dilakukan oleh Peguam Negara berhubung komen yang dikeluarkan oleh pembacanya terhadap badan kehakiman.

Polis juga menyoal siasat seorang aktivis mengenai catatan media sosial yang menuduh penganiayaan pelarian di pusat tahanan imigresen.

Seorang wartawan dari South China Morning Post yang berpusat di Hong Kong juga disoal siasat sebelumnya mengenai laporannya mengenai penangkapan pendatang."

Sumber Asli : BACA DI SINI

Lepas baca posting dari Al Jazeera ini, Admin secara tak langsung timbul beberapa persoalan tentang isu ini

1. Kalau si Rayhan ini menegaskan yang dia tidak bersalah, KENAPA lari dan sembunyikan diri? Sampai pihak Imigresyen kena jejak dan tangkap kamu? Orang yang buat salah ja yang takut sampai lari dan sembunyikan diri daripada serahkan diri kalau betul kamu dipihak yang benar

2. Kenyataan Al Jazeera ini jelas melecehkan ahli parti politik di Malaysia khususnya BN dan PN tapi PH suci. Dia seolah-olah mengungkit skandal yang dibuat oleh ahli parti politik BN dan disambung semula oleh PN.

"Bekas Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, yang partinya dikeluarkan dalam pemilihan 2018 setelah kekal berkuasa sejak sekian lama tetapi kembali sebagai sebahagian daripada pemerintahan baru, terlibat dalam pembunuhan itu. Dia kini diadili atas tuduhan rasuah."

Kenapa tak masukkan sekali laporan tuduhan rasuah oleh bekas MOF naik turun mahkamah isu terowong bawah tanah? Kenapa skip skandal antara BN dan PN sahaja dalam laporan anda? 

3. Kalau tak suka dengan perundangan di negara ini, kenapa tak pergi ke negara lain ja? Negara Malaysia ada corak pemerintahan kami tersendiri. Negara ni ada undang-undang, negara mana yang bagi kebebasan kepada PATI? Ingat ini negara Bangaladesh ka apa? 

4. Apa hak PATI nak tuntut itu dan ini daripada Kerajaan Malaysia? Dah diberi kelonggaran bukannya besyukur tapi kurang ajar

Apa komen anda sebagai rakyat Malaysia? Like dan Share sikit pandangan anda
Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)