Al Jazeera tiada lesen terbit dokumentari


Syarikat penyiaran antarabangsa Al Jazeera International (Malaysia) Sdn Bhd (Al Jazeera) tidak mempunyai lesen pengeluaran filem untuk penerbitan dokumentari berjudul 'Locked Up in Malaysia's Lockdown'.

Menurut kenyataan daripada Unit Komunikasi Korporat Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), syarikat itu juga tidak membuat permohonan untuk Surat Perakuan Penggambaran bagi membuat liputan dokumentari berkenaan.

"Finas akan memberikan kerjasama sepenuhnya kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam menjalankan siasatan terhadap Al Jazeera.

"Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 22(1) Akta Finas 1981 (Pindaan 2013), kerana menjalankan aktiviti perfileman iaitu menjalankan pengeluaran filem dokumentari tanpa lesen sah daripada Finas," katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, Kementerian Komunikasi dan Multimedia berkata, syarikat penyiaran luar termasuk Al Jazeera perlu mendapat izin daripada Finas sebelum membuat penggambaran dokumentari atau filem.

Menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, tanpa lesen berkenaan, Al Jazeera bakal berdepan risiko termasuk kad akreditasi dibatalkan oleh Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen).

Syarikat berpangkalan di Doha, Qatar itu pada 3 Julai lalu menyiarkan dokumentari berdurasi 25 minit 50 saat yang mengecam layanan terhadap pendatang tanpa izin ketika Malaysia melaksanakan langkah menangani penularan Covid-19.

Susulan penyiaran berbaur fitnah itu, pihak polis telah memanggil pengendali Al Jazeera serta wartawan yang terlibat dalam penerbitan dokumentari itu untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan yang dibuat di bawah Kanun Keseksaan, Akta Hasutan, selain Akta Komunikasi dan Multimedia.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)