Jepun Menyesal Tamatkan Perintah Berkurung Terlalu Awal, Malaysia mulakan PKPB


Hokkaido, iaitu pulau di utara Jepun ini telah dilanda gelombang kedua COV1ID-19.

Sebanyak 135 j4ngkitan COV1ID-19 dalam tempoh seminggu dilaporkan selepas menamatkan perintah berkurung tiga minggu apabila kes j4ngkitan berkurang kepada satu angka.

Perintah berkurung yang ditamatkan pada 19 Mac lalu bagi membolehkan perniagaan dan sekolah beroperasi, kini mengisytiharkan darur4t kecem4san.

Pengerusi Pertubuhan Perubatan Hokkaido, Dr Kiyoshi Nagase, berkata beliau menyesal kerana perintah berkurung ditamatkan terlalu awal di wilayah dengan 5.3 juta penduduk itu.

“Ini bermakna kita mungkin perlu menunggu hingga tahun depan bagi memastikan keadaan benar-benar selamat dan kita boleh menamatkan perintah berkurung tanpa risau,” katanya.

Pakar kawalan peny4kit berj4ngkit di Health Sciences University, Hokkaido, Prof Yoko Tsukamoto, turut bersetuju bahawa perintah berkurung ditamatkan terlalu awal.

“Pada masa itu, kita tidak mempunyai maklumat yang mencukupi atau pengetahuan mengenai wab4k COVI1D-19.

“Namun, kita tidak boleh persalahkan sesiapa kerana keputusan (menamatkan perintah berkurung) dibuat berdasarkan penurunan kadar j4ngkitan kepada hanya satu atau dua kes sehari.

“Tapi kini kita sedar ini menjadi kesilapan terbesar, walaupun pada masa itu ia adalah tindakan yang wajar dilakukan,” katanya.

Hokkaido melaporkan 38 kes baharu COV1ID-19 kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan 688 j4ngkitan selain seorang m4ut, menjadikan jumlah keseluruhan 27 kematian iaitu yang kelima tertinggi di Jepun.

Kes pertama COVID-19 di Hokkaido dikesan pada seorang pelancong China dari Wuhan ketika Festival Salji Sapporo pada Februari lalu sebelum perintah berkurung diisytiharkan, yang dihadiri dua juta orang.

Keadaan yang sama berlaku di Ontario, Kanada di mana penurunan kes baharu COVI1D-19 selama tiga hari berturut-turut menyaksikan peningkatan mendadak kelmarin dengan 525 kes baharu dan 59 kem4tian dalam 24 jam.

Pada 24 April lalu, Ontario merekodkan 640 kes harian baharu diikuti 476 kes pada hari berikutnya, 437 kes selepas itu dan 424 kes pada hari seterusnya.

Bagaimanapun, berlaku peningkatan mendadak 525 kes iaitu penambahan 101 kes berbanding hari sebelumnya.

Secara keseluruhan, Ontario mencatatkan 15,381 kes COVID-19 yang disahkan termasuk 951 kem4tian dan 8,964 pes4kit yang sudah sembuh.

Malaysia Hari Ini Umum Kelongg4ran PKP Tetapi Semalam Amerika Syarikat Hadapi Saat Sukar Selama 3 Hari Berturut

Kerajaan akan melaksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) dengan sebahagian besar aktiviti ekonomi dan sosial dibenarkan mulai 4 Mei ini, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata langkah itu susulan dua daripada enam strategi dan perancangan kerajaan dalam memerangi wab4k iaitu ket3gasan dalam tindakan mengawal Cov1d-19 dan memb1na ketahanan melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin telah membvahkan hasil.

“Kita telah bersedia untuk memulakan pend3katan ketiga, iaitu membuka semula aktiviti ekonomi di seluruh negara secara terk4wal dan berhati-hati. Dengan ini kerajaan akan mel4ksanakan perintah kawalan pergerakan bersyarat atau PKPB,” katanya dalam perutvsan khas Perdana Menteri sempena Hari Pekerja hari ini.

Bagaimanapun, tegasnya aktiviti melibatkan perhimpunan ramai dan mended4hkan orang awam kepada risiko jangk1tan wabak masih tidak dibenarkan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan dibenarkan beroperasi bermula Isnin ini.

Perdana Menteri berkata, bagaimanapun kebenaran beroperasi itu tertakluk kepada prosedur operasi standard yang ketat.

“Saya katakan hampir semua (sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan) kerana ada kategori perniagaan yang tidak diizinkan beroperasi.

“Ini antaranya membabitkan karaoke, kel4b m4lam, taman tema, bazar Ramadan dan Aidilfitri dan sebagainya,” katanya

Amerika Syarikat mencatatkan lebih daripada 2,000 kema-tian akibat wab4k COV1D-19 dalam tempoh 24 jam untuk hari ketiga berturut-turut, menurut rekod yang dilap0rkan oleh Johns Hopkins University.

Negara itu yang paling teruk dil4nda wab4k dari segi jumlah k0rban sudah mencat4tkan sebanyak 2,053 kema-t1an, semalam selepas 2,502 kema-tian direkodkan pada Rabu dan 2,207, Selalu lalu

Menurut universiti itu yang berpusat di Baltimore, menyatakan sekurang-kurangnya 62,906 orang kini dilaporkan terk0rb4n di Amerika Syarikat.


data diambil dari google pada 1/5/2020 12.50pm waktu tempatan

Sumber: Berita Harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)