Henti jual arak? Jangan jual kereta atau motorsikal - sindir MP DAPCadangan PAS untuk menghapuskan penjualan arak di negara ini kesan daripada kes kemalangan yang melibatkan pemandu mabuk semakin menjadi-jadi mendapat tentangan hebat oleh sesetengah pihak antaranya DAP dan Siti Kasim.

Ahli Parlimen DAP Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii secara sinis mencadangkan supaya penjualan kereta dihentikan kerana ia boleh menyebabkan kemalangan.

Beliau berkata demikian di laman facebooknya sebagai mengulas kenyataan ketua penerangan Pas, Kamaruzaman Mohamad  yang menggesa penggantungan penjualan arak  berikutan kes kemalangan m@ut melibatkan pemandu mabuk semakin menjadi-jadi.

Selain itu, kata Dr Kelvin Yii turut bercadang supaya penjualan motorsikal, basikal, rokok dan gula dihentikan kerana ia boleh menyebabkan isu Mat Rempit, basikal lajak, k@nser dan kenc1ng manis.

Pada 24 mei lalu, Kementerian Pengangkutan melalui Bahagian Logistik dan Pengangkutan Darat (BLPD) sedang menjalankan soal selidik dalam talian mengenai “Pengambilan Alkohol dan Penguatkuasaan Undang-Undang Yang Lebih Tegas Terhadap Kesalahan Memandu Dalam Keadaan M@buk”.

Kementerian itu melalui kenyataannya  memaklumkan soal selidik itu bertujuan mendapatkan maklum balas dan pandangan orang awam berhubung kandungan alkohol yang perlu dibenarkan dalam undang-undang atau peraturan yang akan dipinda di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 [Akta 333].Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)