Kenyataan Facebook berbaur hasutan, wanita ditahan polis


KUALA LUMPUR: Polis menahan seorang wanita tempatan berusia 48 tahun yang dipercayai memuat naik dua kenyataan berunsur hasutan dan mengaibkan kerajaan di laman media sosial.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, suspek yang menggunakan nama 'Wendy Shoo Wai Ching' di laman Facebook itu ditahan pada Sabtu.

"Pada 9 April, satu kertas siasatan dibuka terhadap pemilik akaun tersebut yang memuat naik dua kenyataan yang mengaibkan kerajaan dan berunsur hasutan yang boleh memecah-belahkan keamanan.

"Siasatan dibuat di bawah Seksyen 4(1) (a) Akta Hasutan iaitu kecenderungan menghasut dan Seksyen 504 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja mengaibkan dengan niat membangkitkan pecah keamanan.
"Siasatan juga dibuat berdasarkan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian," katanya dalam satu kenyataan, pada Ahad.

Mengulas lanjut, Datuk Huzir berkata sehubungan itu tangkapan telah dibuat ke atas suspek dan gajet yang digunakan turut dirampas.

"Siasatan masih diteruskan dan akan dirujuk kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan lanjut," jelasnya.

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)