Kami hanya perjuangkan HAK kami di sini, Presiden Rohingya Buat Permohonan Maaf secara terbuka


Sejak semalam heb0h di media sosial apabila surat daripada Presiden Rohingya Malaysia, Zafar Ahmad Abdul Ghani kepada kerajaan Malaysia yang menuntut beberapa ‘kel0nggaran’ diberikan kepada pendatang Rohingya didedahkan.

Belum dapat dipastikan kesahihan surat tersebut, namun warganet mula meluahkan rasa tidak puas hati dengan tuntutan tidak masuk akal seperti yang tertulis dalam surat itu.

Ibarat ‘sudah diberi betis, hendak peha pula’, kedatangan etnik Rohingya tidak dialukan oleh seluruh rakyat Malaysia. Namun atas dasar kemanus1aan, mereka dibenarkan menumpang dan mencari rezeki di sini.

Surat yang bertarikh 14 Januari 2020 (sekiranya ia sahih dan benar ditulis), pada muka surat pertama iaitu tentang fokus utama tuntutan mereka antaranya, advokasi perlindungan hak, pembangunan komuniti, kesihatan dan pendidikan.

Selain itu mereka menuntut berkenaan isu-isu kekeluargaan dan isu-isu berkaitan agama Islam.

Di dalam surat tersebut, disenaraikan antara lapan kesuk4ran yang dihadapi pendatang Rohingya di sini. Antaranya adalah mereka mendakwa tidak diberi kebenaran bekerja untuk menampung hidup.

Terbaru, dia dikatakan telah menerima pelbagai ugut4n dan telah membuat video permohonan maaf.

Presiden Rohingya Malaysia, Zafar Ahmad Abdul Ghani telah meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia. Segala f1tnah yang tersebar itu tidak benar dan tuduh4n yang dibuat ke atasnya adalah palsu.

Beliau juga menegaskan bahawa mereka hanya ingin perjuangkan hak mereka di sini sama seperti rakyat Malaysia yang lainnya. Seperti keistimewaan kewarganegaraan dan sebagainya.

Dia juga dihujani dengan pelbagai ugut4n dan juga ugut4n bnuh terhadap sepupu beliau melalui telefon , whatsapp dan facebook katanya.

Walaubagaimanapun , rata-rata rakyat tetap tidak berpuas hati dengan dia dan mengatakan dia hanya ingin untuk memutar keadaan.
Sponsor : Buat Dropship dengan beratus pengiklan guna smartphone jeKongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)