Tutorial 18 Facebook Ads Target Audience part 1


Tutorial 18 Facebook Ads Target Audience

Hai tutorial kali ni kita akan belajar cara nak target audience yang berkaitan dengan product yang kita offer orang ramai.

Dalam kelas online ni Admin focus kepada Dropshipping, Ejen dan Referral Program. Korang boleh guna teknik yang sama saja untuk semua product yang anda nak jual/promote

Sebelum kita mulakan pelajaran pada malam ni, kita revise dulu starting income mengikut product yang kita jual/promote masing-masing :

Dropship Lazdrop Asia

Dropshipping Lazdrop Asia yang buat dropship dengan pengiklan-pengiklan : 2.5%-10% komisyen daripada harga barang yang korang pilih. Jenis Product adalah PELBAGAI mengikut product yang korang pilih dan buat shoplink

Dropshipping Lazdrop Asia yang buat Referral Program : RM 50 per installer.

Jenis barangan : Applikasi Lazdrop Asia dan ID korang

Junior Ejen Lazdrop Asia

Junior Ejen Lazdrop Asia ; RM 142.50 hingga RM 237.50 per installer

Junior Ejen Lazdrop Asia ajar orang lain jadi Ejen : RM 100 per register

Jenis product : Applikasi Lazdrop Asia 

Senior Ejen Lazdrop Asia

Ajar orang lain jadi Dropship Lazdrop Asia : RM 142.50 hingga RM 237.50 per installer

Senior Ejen Lazdrop Asia ajar orang lain jadi Ejen : RM 400 per register

Jenis product : Applikasi Lazdrop Asia 

Jadi kesimpulan Product yang kita akan jadikan contoh dalam tutorial ni adalah PELBAGAI PRODUCT yang kita pilih di store pengiklan dan Digital Product Applikasi Lazdrop Asia. 




Digital Product Applikasi Lazdrop Asia
Pelbagai Jenis Product yang kita pilih daripada store pengiklan


Kenapa nak guna Facebook Ads? 


Salah 1 sebab kenapa kita guna Facebook Ads adalah untuk menarik lebih ramai mendapatkan informasi, tawaran dan perkongsian yang kita nak sampaikan kepada diorang dengan lebih efficient. Selain tu kita boleh guna FB Ads untuk

✅ Target orang yang ada interest dengan product kita
✅ Kita boleh tengok buat Ad Set untuk penilaian posting mana yang lebih mendapat sambutan
✅ Kita boleh performance product
✅ Facebook ada ramai penguna setiap hari daripada pelbagai lapisan masyarakat
✅ Lebih cepat dapat customer berbanding sharing dan banyak lagi kelebihan Facebook Ads

Berapa kos nak melabur dalam Facebook Ads ni? 

Kos iklan di Facebook serendah RM 3 tapi minima topup untuk iklan adalah RM 20 tak termasuk cukai 6%.

Macam mana nak guna Facebook Ads? 

Sebelum kita nak guna Facebook Ads, ambik tahu dulu tentang detail product yang kita nak promote, dari segi kebaikan dan kelebihan product supaya nanti senang kita nak target audience(senang nak cari orang yang ada minat dengan product yang kita promote).

Lepas kita study sikit tentang product yang kita nak promote, kita kena buat kajian kesesuaian product tersebut dengan golongan mana atau kalau bahasa mudahnya, kita nak promote barang ni dekat siapa?

Ok let say kita buat Dropshipping Lazada/Shopee dan kita ada pilih satu product daripada store diorang sebagai contoh product


Contoh product Admin pilih product kucing, harga minima RM 19.99(kira RM 20 lah senang)

So kadar komisyen untuk product jenis ni seunit : RM 20 x 2.5% = RM 0.50 seunit.

Jumlah yang terjual 2,200 unit jadi potensi komisyen untuk product ni adalah RM 0.50 x 2,200 unit = RM 1,100.

Ok tu anggaran komisyen, sekarang kita nak guna Facebook Ads untuk promote shoplink product ni supaya lebih banyak pembeli dan lebih banyak komisyen yang kita dapat.

Sebelum guna Facebook Ads kita guna Google Trends untuk buat kajian tentang product ni.

1. Buka Google Trends



Dalam video tersebut, kita cari title utama product tersebut iaitu KUCING. Jadi dalam laporan tersebut, negeri yang paling banyak cari tentang kucing di online adalah warga terengganu dan diikuti kelantan dan sebagainya. Kalau kita klik Terengganu, kita akan tengok lebih detail tentang daerah mana yang buat carian tersebut di Google.

2. Buka Facebook Insight 


Facebook insight ni kita guna untuk mengkaji golongan mana yang ada MINAT terhadap product yang kita nak promote.

Jadi konklusi dalam video ni kita dapat report tentang audience yang ada minat terhadap product kucing adalah 


Jantina : Lelaki 52%, Perempuan 48%

Umur : 25-34 tahun

Status : Married paling tinggi

Education : Universiti paling tinggi

Job title tu tak perlu, tak penting

lokasi kita lock : Malaysia ja 

✅ Ok next, buat shoplink untuk product yang korang pilih guna app lazdrop asia.

Cara nak buat shoplink tengok DI SINI


✅ Lepas tu buat posting di Facebook Page korang masing-masing dan klik BOOST



1. Kita boleh set,kemana kita nak orang ramai pergi lepas tengok posting ni. So dekat sini kita set, orang ramai boleh direct klik dan beli je dekat Shopee/Lazada melalui shoplink kita

2. Kita set ciri-ciri orang yang ada minat dengan product yang kita nak promote

3. Set berapa hari kita nak iklan ni berlangsung


4. Set bajet yang kita ada

5. Klik Boost, kalau akaun kita tak cukup duit, Facebook akan minta kita untuk topup duit dan iklan akan bermula!

Esok Admin akan ajar Facebook Ads untuk promote ID Lazdrop Asia/applikasi Lazdrop Asia untuk Referral program dan Ejen. 



Kalau belum join lazdrop asia boleh join DI SINI
----------------------------------------------------------------------------------
Sponsored : 

Nak belajar Facebook Ads dari basic sampai Advance tanpa membaca EBOOK? Dapatkan kursus Facebook Ads dalam bentuk video di sini. Semua file video akan dimuatkan dalam pendrive dan akan dihantar kepada anda. 




Kursus lengkap Facebook Ads ni adalah dalam bentuk video dan boleh didapati di Shopee atau >>> KLIK JE LINK NI <<<

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


Iklan

Olymtrade

Buat Duit sehingga USD 60 ke USD 300 setiap hari

FREE JOIN

Siapapun boleh jana pendapatan secara online dimana saja anda berada guna fon jer. Join sekarang FREE ja