Pegawai Tinggi Korea Utara ditembak mati kerana dijangkiti Covid-19

Pegawai Tinggi Korea Utara ditembak mati kerana dijangkiti Covid-19

Seorang pegawai yang bertanggungjawab menjaga perdagangan di Korea Utara ditembak dan dibunuh selepas melawat tempat mandi awam semasa dalam tempoh kuarintin bagi mencegah wabak coronavirus, menurut media Korea Selatan.

Menurut laporan dari akhbar Dong-a Ilbo dan Daily Mail, pegawai itu telah diasingkan untuk tujuan kuarantin selepas dia pulang dari China.

Hukuman bunuh dijatuhkan selepas pemimpin Korea Utara Kim Jong-un membuat keputusan bahawa negara itu akan diperintah menggunakan undang-undang tentera terhadap sesiapa yang meninggalkan pusat kuarantin tanpa pelepasan doktor.

Turut dilaporkan bahawa seorang pegawai lain yang cuba menutup kesalahan pegawai tadi turut menerima nasib yang sama.

Korea Utara telah menutup sempadannya dengan China dan hanya membenarkan perjalanan yang sangat terhad antara dua negara. Pyongyang mengumumkan bahawa kuarantin akan berlaku bagi individu tertentu selama 30 hari dan bukannya seperti negara-negara iaitu 14 hari.

Ini bukan kali pertama Kim Jong-un dilaporkan menjatuhkan hukuman bunuh terhadap pegawai tertingginya. Terdahulu, mantan Timbalan Menteri Keselamatan Awam, O Sang-hon telah dijatuhkan hukuman sama.

Korea Utara belum lagi mengesahkan sebarang kes coronavirus. Pegawai Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Pyongyang turut melaporkan bahawa setakat hari ini mereka tidak mempunyai apa-apa kes yang melibatkan coronavirus.

Baca juga : Kongsi rahsia surirumah meraih pendapatan RM 28,000 hanya buat dropship Lazada dan Shopee di rumah


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


1000 group whatsapp untuk perniagaan anda

1000 Group Whatsapp Untuk Perniagaan Anda Edisi 2022

Beli dengan harga promo RM 9.90 dapat semua 1000++ group whatsapp untuk luaskan pasaran perniagaan produk/servis anda!

RM 89.90 RM 9.90 Sahaja

(2,300 Terjual)Dropliz Sandal

Kasut Sandal Wanita | READY STOCK

RM 59.90 RM 19.90 Sahaja

(12k Terjual)