Buat dropship dari rumah guna smartphone je dan raih pendapatan sehingga RM 170,000 guna FB Ads + Dropship Shopee | Lazada




Dalam tutorial kali ni kita akan belajar cara menggunakan servis Facebook Ads untuk meningkatkan jumlah klik dan pembelian hasil daripada shoplink korang.

Pengenalan kepada Dropship Lazdrop Asia





Applikasi exclusive Lazdrop Asia di cipta oleh team SmartMath App Developer pada 2018. Pada waktu itu fungsi utama applikasi ini adalah untuk buat Dropship Lazada sahaja bagi mengatasi masalah surirumah yang mempunyai kekangan dalam mencari sumber pendapatan lebih bagi membantu sumber kewangan rumahtangga. Golongan ini mempunyai masa yang terhad untuk buat kerja-kerja part time di luar memandangkan mereka sibuk dengan komitmen di rumah dan masalah tambahan mereka tidak ada waktu untuk belajar buat kerja-kerja dropship. Oleh itu, jalan penyelesaiannya kami mencipta sebuah applikasi yang membolehkan user buat dropship menggunakan applikasi sahaja, boleh buat dimana sahaja, tak perlu beli stock,tak perlu hantar barang, guna app Lazdrop Asia, buat shoplink pengiklan,share ke media social, orang klik link, beli barang,terima barang dan user tersebut akan dapat komisyen. Segala procedure berkaitan dengan pemilihan barangan,buat shoplink, semak akaun dropship dan sebagainya dipermudahkan dalam 1 applikasi Lazdrop Asia sahaja. Selain tu, app ni juga memudahkan lagi urusan pembelajaran antara Admin dan user. Jika user tak faham pada bahagian tertentu, mereka boleh rujuk Admin dan Admin akan guide daripada jauh dan user boleh selesaikan dengan klik sahaja.


Alhamdulillah kini applikasi Lazdrop Asia mempunyai lebih 200 pengiklan yang menawarkan pelbagai jenis dropship di seluruh asia tenggara menggunakan 1 akaun dropship sahaja!

Fungsi Dan Kebaikan App Lazdrop Asia







Applikasi Lazdrop Asia mempunyai 2 fungsi yang membolehkan user menjana pendapatan

👉 Boleh buat dropship dengan pelbagai pengiklan daripada pelbagai negara Asia Tenggara. Komisyen 100% daripada pengiklan yang user pilih sama ada Lazada,Shopee dan sebagainya. Pengeluaran tunai ke akaun bank adalah RM 80 dan ke atas. TETAP





👉 Boleh buat Referral Program. Komisyen yang dibayar oleh kami sendiri RM 50 per installer. Payment boleh pilih sama ada nak payment harian atau bulanan.

 Setiap user akan dapat ID/invitation code masing-masing. Promote app lazdrop asia beserta ID/Invitation Code anda dan anda akan dibayar RM 50 setiap pendaftar baru yang daftar guna ID/Invitation Code anda.
  Admin ada sediakan 2 pilihan Auto-Marketing text beserta ID/Invitation Code anda. Pilihan pertama adalah Marketing Text umum tentang app lazdrop asia beserta ID/Invitation Code anda hanya perlu klik dan pilih mana-mana social media untuk anda post iklan tersebut.

Pilihan kedua, anda boleh pilih pelbagai marketing text mengikut kondisi atau customer target beserta ID/Invitation Code anda jadi anda hanya perlu pilih daripada senarai marketing text yang kami dah sediakan, pilih mana-mana social media dan iklan anda siap diposting!



Anda boleh update Payment Setting untuk terima komisyen RM 50 pada bila-bila masa. 

Antara kebaikan app lazdrop asia adalah senang nak guna, senang admin nak ajar sebab user hanya perlu klik itu dan ini saja, boleh buat pelbagai dropship menggunakan 1 applikasi jimat masa dan tenaga. User tak perlu susah-susah nak beli stock,tak perlu hantar barang, tak perlu deal dengan customer... user hanya perlu buat pilih mana-mana barangan daripada store pengiklan, contoh Lazada. Pilih barang, buat shoplink, share ke media social, bila orang klik link dan beli barang, customer terima barang dan user akan dapat komisyen sehingga 10% daripada harga barangan yang dipilih. Kadar komisyen adalah berbeza mengikut tawaran pengiklan dan jenis barangan.

Case Study 1 : Dropship Lazada | Shopee Malaysia
Lazada MY

1. Pilih mana-mana barangan di store Lazada Malaysia.


contoh product daripada Lazada

Cara nak tengok product tu high demand ke tak
Jom kira berapa anggaran komisyen yang korang akan dapat buat dropship. Kadar komisyen adalah berbeza mengikut jenis barangan yang kita pilih antara 2.5% hingga 10% yang paling latest. Kita ambik kadar komisyen paling minima iaitu 2.5% daripada harga barang.

Harga barang ni adalah RM 140
Kadar minima komisyen 2.5%

Kadar komisyen seunit = RM 140 x 2.5% = RM 3.50 seunit(komisyen yang kita akan dapat)

Jumlah jualan product tersebut adalah 1452 unit terjual

Jumlah pendapatan komisyen bagi 1 product tersebut adalah RM 3.5 x 1452 = RM 5,082 komisyen untuk 1 product.

Sebab tu kena rajin buka store Lazada cari barang-barang yang mempunyai high demand, buat shoplink dan share je ke media social

Shopee MY



Contoh product di Shopee MY adalah Milo harga RM 29.80. Kita ambik kadar komisyen paling minima iaitu 2.5% daripada harga barang

Jom kira anggaran pendapatan komisyen yang kita bakal dapat

Harga barang RM 29.80
Kadar komisyen minima 2.5%

Komisyen seunit barang = RM 29.80 x 2.5% = RM 0.75 seunit

Jumlah jualan product di atas adalah 307,500 unit terjual

Jumlah komisyen yang kita akan dapat daripada 1 barang tersebut adalah

307,500 x RM 0.75 = RM 229,087!

Walaupun kadar komisyen seunit tadi hanya RM 0.75 saja, tapi memandangkan product tersebut high demand dan harga mampu milik, jadi membuatkan ramai yang beli product tersebut dan korang mendapat komisyen yang tinggi!

Case Study 2 : Dropship Lazada | Shopee Indonesia

Kenapa indonesia? Indonesia merupakan pembeli secara online number 3 terbanyak di dunia!

Lazada ID


Harga barang tersebut adalah Rp 28,000(RM 8)
Kadar komisyen minima 2.5%

Kadar komisyen per 1 barang = RM 8 x 2.5% = RM 0.20 seunit komisyen

Jumlah jualan product tersebut adalah 4434 unit

Jumlah pendapatan komisyen 4434 x RM 0.20 = RM 886.80 komisyen!

Shopee ID




Contoh product tudung tu harga Rp 10,000(RM 3)
Kadar komisyen seunit RM 3 x 2.5% = RM 0.10 seunit

Jumlah jualan terjual 1,700,000 unit terjual

Jumlah pendapatan komisyen untuk product tersebut adalah 1,700,000 x RM 0.10 = RM 170,000 jumlah komisyen daripada store Shopee ID!

Kedua-dua case study tadi kita boleh buat guna app lazdrop asia dan semua komisyen kita tu dihimpunkan dalam 1 akaun dropship saja! Tak perlu pening-pening. Komisyen lebih RM 80 dan ke atas korang dah boleh withdraw.


Testimoni program Lazdrop Asia

















DAN ramai lagi!



Tutorial Lazdrop Asia ni banyak Admin post di blog ni,jadi rajin-rajinlah belajar, tapi kalau nak direct tanya Admin pun boleh takda masalah.

TUTORIAL buat dropship Lazdrop Asia guna FB Ads!

Sebelum mulakan pembelajaran, pastikan korang dah ada Facebook Page. Sebab nak guna Facebook Ads wajib ada Facebook Page.


Tanpa membuang masa, jom kita mula belajar.

 👉Buat shoplink
 👉Buat posting
 👉Target Audience
 👉Guna Facebook Ads



1. Buat shoplink guna app Lazdrop Asia



Macam biasa cari mana-mana product yang mempunyai permintaan yang tinggi di store Lazada/Shopee. Buat shoplink, cari dalam 5 6 gambar product tersebut.

Kalau tak tahu macam mana nak buat shoplink boleh tengok dekat sini :

Admin takkan bagi cadangan specific barang dekat sini sebab kalau Admin bagi 1 cadangan nanti ramai yang akan buat dropship product yang sama dan nanti bila banyak offer barangan yang sama, sapa nak klik link dan beli. So Admin bagi cadangan cari barangan yang ada banyak pembeli, tak mengapa kalau harga barangan antara RM 10 hingga RM 20 walaupun rendah tapi kadar komisyen tetap antara RM 1 hingga RM 2, walaupun kecil tapi kalau ramai yang beli, dapat banyak komisyen jugak.

Ok, buat shoplink product yang korang pilih, screenshot atau ambil gambar daripada Google dalam 5 6 gambar product, post di Facebook Page beserta dengan shoplink korang



contoh product ebook




2. Buat posting di Facebook Page







1. Cerita sikit tentang product yang korang nak promote

2. Masukkan SHOPLINK korang

3. Klik anak panah untuk step seterusnya



4. Upload 5 6 gambar product

5. Klik Share Now


6. Siap posting, klik Boost Post

TAPI sebelum kita nak start iklan, jom kita kaji sikit macam mana nak tentukan kepada siapa product yang kita pilih sesuai dengan kehendak mereka.


7. Buka Facebook Ads Manager

8. Klik menu dan klik Audience Insight dan klik Everyone On Facebook



9. Kita boleh set negara,umur,jantina,interest dan sebagainya dekat sini.

Untuk tutorial ni Admin nak korek audience yang berada di Malaysia, yang mempunyai interest terhadap Shopee. Jadi Admin set macam ni

1. Negara Malaysia

2. Umur/Jantina biar je default

3. Interest Shopee

Then kita tengok report hasil daripada carian data yang kita provide


Hasil laporan

Jantina :

Ok kita tengok dekat Demographic dulu, laporan dekat sini dia bagitau anggaran peratus antara lelaki dan perempuan yang mempunya interest tentang Shopee di Facebook adalah 50-50% so sama banyak. 

Umur : 

Golongan yang paling ramai yang menggunakan Facebook dan mempunyai interest terhadap Shopee adalah antara umur 25 hingga 34 tahun. Dalam lingkungan umur ni pula terdapat 41% lelaki dan 37% perempuan. So dalam linkungan umur ,jantina lelaki lebih ramai berbanding perempuan. Yang kita tengok 50-50% tadi tu adalah laporan overall. 


Status :

Kebanyakkan mereka ni adalah golongan yang dah berkahwin iaitu status married menunjukkan +10% berbanding status yang lain


Pendidikan :

63% daripada golongan ini adalah daripada lepasan universiti dan 30% lagi lepasan sekolah menengah.

Job title :

Job title pula kita tengok dekat sini pekerjaan dalam bidang production melebihi bidang pekerjaan yang lain. Yang ni biasanya orang main letak je status pekerjaan di status FB Profile masing-masing. Jadi part ni tak berapa penting. 




Lokasi :

Berdasarkan laporan kebanyakkannya audience ni daripada Terengganu,Perak,Johor,Sabah atau kalau nak senang set je 1 Malaysia. 


Sekarang kita buat konklusi hasil daripada maklumat yang peroleh daripada Audience Insight

Negara : Malaysia
Umur : 25 - 34 tahun

Jantina : Lelaki(Kalau nak letak 2 lelaki/perempuan pun boleh sebab sama banyak ja)


Status : Married
Pendidikan : Universiti
Interest : Shopee(Depend pada jenis barangan korang). Kalau barang dapur, so interest dia mestilah berkaitan dengan makanan/masakan



Ok, sekarang kita isi je maklumat yang kita dapat di Facebook Ads!



1. Klik Boost dekat posting di FB PAGE korang tadi

2. Klik Create New Audience



3. Namakan Audience List korang

4. Gender set je All

5. Umur kita ikut yang tadi antara 25 hingga 34 tahun

6. Negara Malaysia

7. Interest klik Shopee

8. Siap dan klik SAVE


9. Set berapa hari korang nak iklan product tu berjalan. Kalau dalam contoh ni Admin buat 2 hari dengan bajet RM 25. So setiap hari dia akan paparkan iklan tersebut kepada 1,400 hingga 4,000 orang. JANGAN lupa cukai 6%.

10. Klik Boost, kalau akaun korang RM 0.00 nanti popup akan keluar so korang boleh topup mengikut bajet iklan yang korang nak







11. Siap klik je Boost!

Sikit tips Admin nak bagi sebelum kita tutup tirai malam ni, bajet untuk ads tu its fine kalau letak bajet RM 20 saja sebab korang masih baru. Nanti bila dah dapat komisyen beribu ringgit, so laburlah banyak sikit untuk iklan untuk gandakan komisyen korang.

Nak join jadi Dropship Lazdrop Asia? Klik je gambar di bawah 





Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


Iklan

Olymtrade

Buat Duit sehingga USD 60 ke USD 300 setiap hari

FREE JOIN

Siapapun boleh jana pendapatan secara online dimana saja anda berada guna fon jer. Join sekarang FREE ja