Whatsapp tidak dapat digunakan mulai 1 Febuari 2020

Applikasi terkenal Whatsapp tidak akan berfungsi bagi jutaan smartphone mulai 1 Febuari 2020


Pemilik applikasi whatsapp iaitu Facebook berkata pihak mereka tidak akan buat penambahan kepada ciri-ciri applikasi bagi sesetengah jenama smartphone bagi melindungi keselamatan data-data peribadi pengguna.

Smartphone yang menggunakan Android 4.03(ice-cream sandwich) atau lebih lama dari itu dan iphone yang menggunakan operating system iOS 8 atau lebih lama dari itu turut bakal mengalami masalah ini. Manakala pengguna smartphone yang menggunakan operating system Windows juga telah hilang access untuk applikasi whatsapp sejak 2019 lagi.

Puncanya adalah puak-puak "hacker" yang tak bertanggungjawab daripada beberapa buah negara besar seperti China,India dan sebagainya mencemar Privacy Policy applikasi whatsapp tu sendiri. Mereka boleh mencuri data user,memanipulasi data user,sebar fitnah,sebar virus dan sebagainya. Memandangkan smartphone yang menggunakan operating system yang rendah mempunyai tahap keselamatan yang rendah jadi masalah ini sukar dibendung melainkan dengan menghentikan service applikasi bagi smartphone-smartphone tersebut. Tu ja jalan penyelesaiannya.

Dah tu nak guna applikasi apa bagi menggantikan Whatsapp? Ada beberapa applikasi alternatif yang mempunyai kemiripan dari segi fungsi dan keberkesanan seperti Whatsapp antaranya ialah

Telegram




Telegram mempunyai persamaan dari segi ciri-ciri interaksi mesej, group dan sebagainya. Lebih kurang macam whatsapp. Mempunyai lebih keselamatan data pengguna lebih tinggi berbanding whatsapp dan mempunyai lebih 200 juta pengguna Telegram

Viber




Applikasi Viber lebih popular daripada Telegram iaitu mempunyai pengguna sebanyak 260 Juta. Mempunyai ciri-ciri yang sama macam whatsapp dan telegram ada voice chat,video call dan sebagainya. TAPI dengar kata app ni berfungsi dengan baik bagi negara-negara tertentu sahaja.


Signal




Ada beberapa ciri yang sama dan ada beberapa ciri yang tak sama dengan telegram dan whatsapp. Tak boleh delete message for everyone macam feature whatsapp. Tapi Signal app ni open source maknanya Developer boleh adjust program kalau-kalau ada bugs.

Wechat



Applikasi alternatif kepada whatsapp lain adalah wechat. Berjuta orang menggunakan wechat setiap hari lebih-lebih lagi di China. Mempunyai beberapa ciri-ciri lebih kurang whatsapp boleh message,voice dan sebagainya cuma beza dekat bahagia GUI(Graphic User Interface)

Susah nak buat keputusan sebenarnya sebab kita memang dah terbiasa dengan applikasi whatsapp, apa-apa urusan guna whatsapp, jadi process nak buang whatsapp lepas tu nak terima feature applikasi lain mungkin akan memakan waktu sikit.

Atau saranan Admin, tukar je lah phone baru :D habis citer.

Jangan lupa share dan bagi info ni kepada kawan-kawan yang lain supaya mereka tidak tercengang nanti tiba-tiba whatsapp tak boleh pakai

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


Iklan

Olymtrade

Buat Duit sehingga USD 60 ke USD 300 setiap hari

FREE JOIN

Siapapun boleh jana pendapatan secara online dimana saja anda berada guna fon jer. Join sekarang FREE ja