Penjelasan Buat Duit dengan Google Part 2


Penjelasan Buat Duit Dengan Google Part 2

Sebelum ini Admin ada buat video penjelasan mengenai buat duit dengan Google di Youtube. Kalau anda belum belajar Part 1, boleh tonton di sini :





Untuk tutorial kali ni kita akan tengok dengan lebih detail mengenai program ni. Orang ramai boleh buat duit dengan Google melalui 2 program iaitu Google Admob dan Google Adsense.

Kedua-dua program ni adalah salah satu daripada cabang Ads Network. Ads Network ni adalah third party atau senang cerita orang tengah di antara PENGIKLAN DAN ANDA(PUBLISHER).




Fungsi program ni senang ja, Pengiklan bayar duit kepada Ads Network untuk Iklankan Product/Service mereka di platform yang Ads Network ada. Ads Network pulak bayar kepada anda(Publisher) untuk paparkan iklan-iklan ke platform yang anda punya.

Ads Network ni ada banyak ada Google,traffic junky,leadbolt,adcolony,inmobi dan banyak lagi. Nanti kita akan tengok semua Ads Network di bawah. Untuk contoh yang ini, kita ambik Ads Network Google.

Google ada platform tersendiri antaranya Youtube,Blogger,Android Studio. Maksud Admin tadi, yang pengiklan bayar kepada Ads Network untuk iklankan product/service mereka melalui platform ads network ini lah maksudnya. Contoh, Pengiklan bayar RM 1000 untuk iklankan product/service mereka kepada Google melalui Google Ads. Kemudian Google Ads akan hebahkan iklan-iklan ke platform-platform Google atau platform yang install plugin Google Adsense untuk paparkan iklan seperti di Youtube,Blogger,Website dan App/Game. Kemudian setiap iklan yang terpapar di Youtube,Blogger,Website,Mobile App/Game dan sebagainya akan dikira sebagai upah kepada pemilik account platform-platform ini dan daripada sini anda dapat duit daripada Google.

Flow ringkasnya macam ni


1. Pengiklan bayar kepada Ads Network untuk paparkan iklan
2. Ads Network paparkan iklan daripada pelbagai company ke platform anda(sama ada Youtube channel,blogger,app/game dan sebagainya)
3. Orang ramai tonton iklan daripada platform anda
4. Anda dapat duit

Semua platform tak kisahlah Youtube channel ke blogger ke app ke game ke semua ikut flow serta syarat dan fungsi program yang sama! Iaitu Ads Network akan bayar kepada anda tapi syaratnya dia nak di platform anda mesti ada ramai orang. Maksudnya kalau anda buat blog, anda wajib sentiasa post content-content yang menarik untuk tarik orang ramai berkunjung ke blog anda. Ini kerja anda sebagai penulis blog dan anda akan dibayar bila orang ramai tonton/klik iklan dalam blog anda. Sama jugak macam Youtube, anda harus selalu post content-content video yang menarik untuk tarik lebih ramai viewers berkunjung ke channel anda, baru anda dapat bayaran yang tinggi. Kalau mobile app/earning app/Reward app biasanya Admin akan letak fungsi INVITATION CODE/REFERRAL CODE untuk menggalakkan user share app tersebut kepada orang ramai untuk tingkatkan jumlah installer.

Kalau macam Earning App, tetap sama tertakhluk kepada syarat programm Ads Network jugak, ada permainan dalam app, lepas tu ada invitation untuk galakkan orang ramai share app ke media social untuk tingkatkan bilangan installer, makin tinggi installer, makin tinggi peluang orang tengok iklan dalam app dan makin tinggi bayaran Ads Network bayar.

Sebabnya kenapa semua platform-platform wajib patuh pada rules Ads Network adalah

- Peniaga bayar duit untuk paparkan iklan

- Ads Network nak paparkan iklan-iklan company2 tu mestilah kepada orang ramai

- Kalau di platform anda tidak ada orang, jadi sape yang nak tengok iklan-iklan tersebut? dan macam mana ads network nak bayar kepada anda?

- Kalau tak ada orang di platform ada sebagai contoh, anda ada blog, yang selalu visit blog anda adalah family anda, ada dalam 8 orang macam tu. Buat posting then iklan keluar. Pengiklan bayar beribu untuk iklan, tapi yang tengok iklan hanya 8 orang saja? Jadi tak berbaloi sebab tu Ads Network tak bayar kalau audience sikit di platform anda.


Anggaran bayaran kepada anda sebagai publisher oleh ads network :

Banner Ads : 0.01 Dollar per klik(dengan syarat user tu wajib spend masa dalam beberapa saat atau dia sign up dalam website tersebut)

Banner Ads


Interstetial Ads(Iklan penuh screen) : 0.04 Dollar sama macam Banner Ads di atas

Interstetial Ads(iklan penuh screen)

Video Ads : 0.15-0.25 dollar per tontonan sampai habis. Kalau user tu skip iklan, anda tak dapat duit


Video Ads



Reward Ads : Macam iklan video jugak, lepas user tu tonton video iklan sampai habis, anda akan dapat duit dan user tu akan dapat ganjaran daripada anda

Lead Ads : Iklan video/iklan poster yang biasanya ke arah mengajak orang ramai supaya install game/app.. kalau user tu install game/app daripada app anda, boleh dapat 1 - 3 dollar per installer.

Lead Ads


Ads In Article : Iklan yang berselang dalam article yang anda taip. Macam blogger/website. Yang ni biasanya di bayar dalam 0.01 Dollar per click


Ads In Article



Satu lagi Impression. Impression ni user tengok iklan saja walaupun tak klik/tak tonton video sampai habis dikira sebagai 1 impression. Kalau 1,000 impression kita dibayar 3 dollar untuk asia tenggara. Kalau di US 1000 impression dapat 20 dollar. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh kuasa beli orang sana lebih tinggi daripada orang-orang di asia tenggara so logiklah. 




Ads Network ni ada berapa? BANYAK!


Secara umumnya Ads Network terbahagi kepada dua iaitu Desktop dan Mobile. 




Kalau desktop ni biasanya kita boleh guna platform-platform seperti :

1. Youtube channel
2. Blogger
3. Website
4. Software
5. Game
6. Facebook
7. Amazon

dan buat duit menggunakan

- Google Adsense
- Traffic Junky
- Facebook Ads
- Carbon Ads
- Bing Ads

Kalau mobile kita boleh buat duit melalui

1. App
2. Mobile Game

dan buat duit menggunakan

- Google Admob
- AdColony
- Leadbolt
- InMobi
- AppLovin
- Unity Ads

BUKA AKAUN ADS NETWORK SEKARANG(PILIH SALAH SATU SAJA) :

1. Google Admob


Tutorial nak buka akaun Google Admob : 


Link untuk buka akaun Google Admob : 





2. Unity Ads






Link untuk buka akaun Unity Ads :




3. AdColony 





Link untuk buka akaun AdColony : 

4. AppLovin


Link untuk buka akaun AppLovin :







PLATFORM APA NAK GUNA DAN ADS NETWORK APA YANG ANDA NAK? ANDA TENTUKAN.  


Platform-platform yang anda boleh guna untuk buat duit dengan Ads Network adalah

1. Youtube channel
2. Blogger
3. Website
4. Mobile app/game

Kalau berdasarkan conversation forum di website-website, the best Ads Network untuk buat duit ni adalah

- Google Adsense/Admob
- Unity Ads
- Facebook Ads


Cadangan Admin 
Memandangkan Admin lebih kepada bidang Mobile App, ini cadangan Admin kepada anda kalau nak buat duit dengan Ads Network dengan lebih cepat.

Kalau nak buat reward app/earning app lebih baik jangan guna Google Admob sebab rulesnya lebih ketat. Guna Ads Network Unity Ads takda masalah.

Kalau nak buat app biasa macam video downloader, resume maker dan sebagainya boleh kalau nak guna Google Admob.

* Kalau nak upah Admin ciptakan applikasi sekali dengan pasang Ads Network boleh bincang dengan Admin.

Applikasi Reward App untuk dijual

Applikasi siap untuk dicompile,hanya perlu tukar ID Ads Network saja. Ads Network yang app ni guna adalah Unity Ads.









Fungsi Applikasi : User tidak perlu buat banyak aktiviti dalam applikasi hanya perlu klik start untuk mulakan Ads Request. Bila ads request dah respond, iklan akan keluar dan user tersebut wajib tonton iklan sampai habis tanpa skip. Bila user tonton iklan sampai habis, Unity Ads akan bayar ke akaun Unity anda dan sedikit hasil daripada Ads Revenue anda akan dikreditkan ke akaun user anda iaitu USD 0.005(fix). Maksudnya kalau 1 iklan ditonton oleh user anda dapat USD 0.01 - 0.25(payment pelbagai ikut jenis iklan yang keluar) automatic app akan tolak USD 0.005 daripada Ads Revenue anda kepada akaun user anda! So kalau user anda tak tonton iklan sampai habis, mereka tak dapat apa-apa bayaran dan anda tak perlu bayar apa-apa kepada mereka. Kalau sebelum ni buat system kumpul points, ramai yang guna cheat dan hack oleh itu sekarang kita setkan Est Earning yang link dengan Complete Ads. Jadi kalau tak tonton iklan sampai habis, takda duit.

Keselamatan Applikasi  : Applikasi ini kami setkan keselamatan seperti track Device ID bagi mengelakkan sebarang aktiviti-aktiviti hacking dan sebagainya. Kalau ada aktiviti hack macam ni anda tak perlu layan dan tak bayar pun tak apa sebab kita dah bagitau awal-awal dalam terma dan syarat applikasi tak boleh guna illegal trick dan sebagainya. Tak boleh ada multiple account. 1 orang 1 account sahaja bagi mengelakkan spam ads request yang melanggar policy Ads Network. Applikasi ini siap dengan Terma dan Syarat dan Privacy Policy bagi menjaga hak anda sebagai owner dan melindungi data peribadi user applikasi anda. Jadi applikasi ini adalah clean!

Sumber Pendapatan Anda dan User : Dalam applikasi ini kita guna ads network Unity Ads. Jenis iklan ada 2 jenis saja sama ada video ads atau rewardAds yang ni boleh bincang dengan Admin nak pasang iklan yang mana satu. Anggaran pendapatan bagi 1 video tontonan tanpa skip USD 0.01 - 0.25(pendapatan adalah berbeza mengikut jenis iklan yang keluar dalam applikasi anda). Unity Ads juga sama macam Google iaitu, anda boleh withdraw duit dari akaun Unity anda bila pendapatan anda mencecah USD 100 dan ke atas. Payment Unity ke akaun bank adalah setiap 15hb diorang akan buat pembayaran. Maksudnya sebagai contoh bulan Januari anda dapat 50 dollar, then bulan Febuari dapat 60 dollar jadi income dari bulan Januari akan dianjak ke bulan 2 dan 15 March baru payment akan dibuat ke akaun bank. Kalau dalam bulan January anda dapat 200 dollar, jadi 15 Feb payment akan dibayar ke akaun bank anda. Jadi takda unsur SCAM dekat sini sebab kita dah bagitau sumber duit datang daripada mana dan Admin pun dah jelaskan Ads Network ni apa fungsinya macam mana dan sebagainya. Kalau anda kurang percaya boleh buat kajian terlebih dahulu mengenai Ads Network.

Dapat database user bagi tujuan pemantauan user applikasi anda.

 Marketing Apa nak guna ?
1. Self Marketing(yang ni kami dah pasang dalam applikasi ni siap-siap. Maksudnya expired account, kalau user tu tak share langsung app anda kepada orang lain, diorang tak boleh buat Ads Request. Wajib share untuk teruskan guna app anda) Yang ni boleh belajar dengan Admin

2 . Mailchimp untuk buat Email marketing
3 . Manychat untuk follow up
4. Contest di page untuk attract lebih ramai orang
5. Facebook Ads

Kami nak jual applikasi ni dengan harga RM 2,000. TAPI ada promosi semperna ulang tahun SmartMath yang ke 4 tahun, kami jual dengan harga RM 500 sahaja. Tawaran ni kami akan tutup pada bila-bila masa. 

Keperluan yang anda perlu ada adalah :

1. Buka akaun Unity Ads(kalau tak tahu boleh mintak Admin buatkan/ajarkan)
2. Admin akan ajar cara nak guna database

Jika serius berminat nak beli Monetize Card app ni boleh WA Admin ye. 


Atau kalau nak tempah applikasi anda sendiri boleh PM Admin SmartMath App Developer. Boleh bincang dengan Admin untuk pembikinan applikasi yang anda nak. Mungkin anda nak tempah applikasi food order dan sebagainya.






Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!


Iklan

Olymtrade

Buat Duit sehingga USD 60 ke USD 300 setiap hari

FREE JOIN

Siapapun boleh jana pendapatan secara online dimana saja anda berada guna fon jer. Join sekarang FREE ja